Idei de afaceri: În solar sau pe câmp, cultura legumelor este profitabilă

Agrointeligența 03-09-2015
FOTO: Guliver / Getty Images
Vlad Vornicu, un tânăr din comuna Bălțați, județul Iași a renunțat la meseria de șofer și s-a hotărât să pună bazele unei afaceri de familie. Urmând exemplul unor prieteni s-a apucat, în urmă cu 5 ani de legumicultură. Astăzi, ieșeanul cultivă o suprafață de 1,20 hectare cu legume de sezon. Spune că dintre toate, cultura de ardei capia îi aduce cei mai mulți bani.

Din șofer a ajuns legumicultor

“Eu am fost șofer nu am avut nici o legătură cu agricultura sau cu legumicultura până acum 5 ani. Am niște prieteni care se ocupau de mult de cultivarea legumelor în câmp și de la ei am învățat tot ce știu. Tot ei au fost cei care m-au ajutat să pun pe picioare această mică afacere de familie. Tot ce știu astăzi despre legumicultură le datorez în mare parte lor”, a declarat pentru Agrointeligența Vlad Vornicu, cel care se ocupă de cultivarea legumelor direct în camp în localitatea Bălțați.

Răsadurile se produc în februarie-martie

Activitatea în legumicultură începe cu mult timp înainte ca plantele să ajungă direct în câmp. Astfel că prima activitatea desfășurată este producerea răsadurilor.

“Activitatea noastră agricolă începe de pe la sfârșitul lunii februarie sau în luna martie. Pentru producerea răsadurilor ce urmează a fi plantate în câmp avem un solar care ne ajută foarte mult să protejăm micuțele plante. Perioada de plantare a răsadurilor diferă, în funcție de zonă, de specie și de condițiile climatice din anul respectiv. Noi punem răsadurile când acestea au vârsta de cel puțin 45 de zile, au o tulpină viguroasă și 6-8 frunze deja formate. Anul acesta le-am plantat în câmp, începând cu data de 27 mai”, a spus legumicultorul despre ”calendarul” afacerii sale.

Legumele din câmp sunt irigate prin picurare

Dat fiind faptul că la noi condițiile climatice se schimbă de la an la an, ieșeanul afirmă că nu mai poți cultiva nimic fără sistem de irigare.

”Legumele sunt irigate prin picurare, un sistem în care am investit încă de acum 5 ani. Mărturisește că se gândește la un echipament nou, pentru că cel vechi îi joacă feste și se înfundă cam des. ”În activitatea de producere a legumelor în câmp investești mereu, pentru că tot ce ai este supus intemperiilor și deci se degradează”, a vorbit ieșeanul, despre riscurile pe care trebuie să ți le asumi atunci când decizi să cultivi legume direct în câmp.

10.000 euro investiția în cinci ani

Pentru că se declară mai degrabă un legumicultor pasionat, decât un mic afacerist, Vlad Vornicu nu ține cont de cât investește într-un an agricol.

”Pe parcursul celor cinci ani am investit în jur de 10.000 euro. Cel mai mult a costat sistemul de irigare prin picurare, furtunele și pompele pe care le folosesc pentru a aduce apa direct la plantă. În afara acestui sistem de irigare intră costurile cu construcția solarului în care producem răsadurile. La toate aceastea se mai adugă și cheltuiala anuală pe care o faci cu semințele”, a explicat agricultorul, care sunt costurile de cultivare a legumelor.

Semințele îl costă 200 de euro pe an

Prețul semințelor diferă în funcție de firma producătoare, soiul pe care îl cumperi și mai ales locul de unde alegi să le cumperi.

”Suma depinde de semințe, eu nu am pus din acele hibride, pentru că sunt mult mai scumpe. Am ales semințe hibride pentru câteva roșii pe care le-am avut într-un solar. În câmp am doar soiuri de legume care se găsesc în magazinele de la noi din zonă, iar astea sunt destul de ieftine, undeva la 200 euro toate semințele pe care le folosesc pentru a produce răsaduri pentru întreaga suprafață cultivată cu legume”, a spus ieșeanul, despre ce înseamnă investiția în materialul săditor.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.