Idei de afaceri în agricultură: creșterea oilor de carne din rasa Dorper

Agrointeligența 19-05-2016
Dintre rasele de oi de carne, Dorper a început să fie tot mai populară, la concurență cu linia de carne a ţurcanei românești
Pentru cei care se gândesc să pornească o afacere în agricultură, creșterea oilor de carne așa cum sunt cele din rasa Dorper este o variantă demnă de luat în seamă, mai ales dacă se urmărește ca ferma să fie sprijinită și cu fonduri europene.

Dintre rasele de oi de carne, Dorper a început să fie tot mai populară, la concurență cu linia de carne a Țurcanei românești, ne spune Andreea Oprea Pop, o tânără de 29 de ani, care a investit în creșterea ovinelor. În satul Mănăstirea din comuna clujeană Mica, antreprenoarea a pus bazele unei stâne moderne unde crește Dorper, dar și Țurcană românească. În 2012, a reușit să acceseze și fonduri europene nerambursabile pentru ferma sa, în total 40.000 de euro prin vechiul PNDR – Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri“.

Prețul unei oi Dorper: 500 de euro

Cu bani europeni, fermiera a adus primele oi Dorper din Germania: 15 femele cu 500 de euro fiecare și doi berbeci care au costat 1.000 de euro fiecare. ”Pe lângă prețul oilor, a mai fost și transportul, cam scump, din păcate. Ai nevoie de toate avizele intercomunitare, este vorba de foarte multe acte și trebuie făcut cu o mașină autorizată. M-a costat încă 3000 de euro întrucât în perioada repectivă erau doar două firme care efectuau astfel de transporturi”, ne-a mai împărtășit tânăra crescătoare.

Au nevoie de o perioadă de acomodare

A știut exact ce caută, dar și sfaturile celui de la care a luat animalele i-au fost de folos. Astfel, la sfatul neamțului, a optat pentru oi care nu erau gestante și în primele trei luni – perioada de acomodare, nu a lăsat oile la montă pentru a evita orice riscuri.

“De abia după această perioadă am început monta dar s-a dovedit că nu erau foarte bine adaptate așa că au existat fătări mai dificile sau chiar avorturi. De abia din 2015 pot spune că am început să am la oi primele fătări normale. Dar nu vorbim clar despre aceeași climă sau condiții ca în Germania. Începutul este mai greu dar cred că fiecare crescător își dă seama unde a greșit și se corectează pe parcurs”, ne-a povestit tânăra despre debutul său ca fermier.

Efectiv suplimentat cu Țurcane pentru accesarea fondurilor europene

Ea își amintește că pentru a respecta reguli impuse de contractul de finanțare prin fonduri europene a completat numărul oilor aduse din Germania cu câteva Țurcane, rasă autohtonă, ceva mai ieftine.

“Cum era vorba de UDE-uri (unitatea de dimensiune economică n.r), nu am putut să cumpăr foarte multe animale din rasa Dorper și am completat cu Țurcane ca să îmi iasă un efectiv mai mare”, își amintește Andrea Oprea Pop.

Citeşte pe Agrointeligenţa mai multe despre cum poţi să-ţi deschizi o afacere în agricultură cu o fermă de oi Dorper