Idei de afaceri: Ieșeanul care crește găini cu pielea neagră și speră să dea lovitura cu „carnea-caviar”

Atunci când s-a hotărât să crească găini din rasa Mătase Japoneză, ieșeanul nu știa pe nimeni în România care să aibă această rasă FOTO: Wikipedia.org
În lume, cea mai nouă fiță în materie de carne este carnea neagră de pui. Mai exact, de carnea de pui cu pieliță neagră, o caracterictică a rasei de găini Mătase Japoneză.

În România există un singur crescător care are un efectiv important de astfel de păsări: Loredan Lăzăroaia din Iași. El are deja 1.000 de exemplare din rasa Mătase Japoneză și este convins că și românii vor prinde ”gustul” cărnii negre de pui.

Ferma lui Loredan Lăzăroaia se află localizată în comuna Tătăruși unde tânărul ieșean a pus bazele unei mici afaceri de familie specializată mai ales pe creșterea găinilor din rasa Mătase Japoneză.

Loredan Lazaroaia_agrointel
Loredan Lăzăroaia foto: Agrointeligența

Afacerea s-a născut din dorința de a mânca sănătos

Când nu se ocupă de micro-ferma familiei, Loredan Lăzăroaia lucrează în domeniul medical, ocupându-se de fizioterapie și recuperare. Pe lânga asta este instructor de snowboard și ghid montan, la toate aceste ocupații, adăugându-se și pasiunea pentru frumos și hrana sănătoasă.

”Creșterea găinilor din rasa Mătase Japoneză a început dintr-o pură întâmplare. Mi-am dorit să asigur familiei mele o sursă de hrană sănătoasă și am început să cresc prepelițe pentru ou, apoi fazani și ceva mai tâziu am ajuns și la Mătasea Japoneză. Căutând pe internet diverse infomații despre găinile de rasă am descoperit-o și pe Moțata noastră. Am văzut câteva poze cu această rasă, mi s-au părut extrem de interesante și am început să studiez despre ele timp de câțiva ani”, a declarat pentru Super-Hrana Loredan Lăzăroaia, crescător și pasionat de păsări ceva mai speciale din comuna Țătăruși, județul Iași.

Primele exemplare le-a adus din Germania

Atunci când s-a hotărât să crească găini din rasa Mătase Japoneză, ieșeanul nu știa pe nimeni în România care să aibă această rasă. Dar pentru că dorința a fost foarte mare a mers să-și cumpere două exemplare tocmai din Germania.

”După ce am considerat că stăpânesc destul de bine tot ce trebuie să știi despre creșterea Moțatelor Japoneze m-am dus în Germania, de unde mi-am cumpărat prima pereche de găini adulte din rasa Mătase Japoneză. Prețul plătit a fost destul de ridicat, am dat la vremea aceea, în jur de 100 euro bucata”, ne-a spus tânărul antreprenor despre cu a început aventura sa cu creșterea Moțatelor Japoneze.

gaina_agrointel

A plecat de la două exemplare și a ajuns la 1.000

Deși recunoaște că un astfel de demers pornit cu ochii închiși a fost destul de greu de parcurs la început, acum Loredan se declară mulțumit de faptul că a reușit să-i asigure familie o sursă de carne de cea mai bună calitate.

”Totul a început din simplu fapt că îmi doream pentru familia mea o sursă sigură de carne. Au trecut câțiva ani de când m-am apucat de creșterea acestei rase pentru consumul familial de carne și ouă. Intensiv am început acum vreo 4-5 ani. Am plecat de la două găini și astăzi efectivul de păsări Moțate Japoneze se învârte în jurul a 1.000 de exemplare”, se mândrește tânărul, cu numărul impresionant de exemplare de care are grijă.

carne gaina_agrointeligența

Găini cu carnea neagră și ouă fără colesterol

La găinile din rasa Mătase Japoneză totul este special – de la pene, până la carne și ouă.

”În afara faptului că arată extraordinar, penajul este unul deosebit, cu atingerea asemănătoare mătăsii, de aici și numele, iar ca și comportament sunt foarte docile, pot fi niște parteneri de joacă ideali pentru copii. La Moțatele Japoneze nu doar carnea este specială prin faptul că este foarte închisă la culoarea, dar ouăle se consideră că sunt foarte sărace în colesterol, având un conținut de colesterol apropiat ouălor de prepeliță. Carnea acestor păsări este extraordinar de gustoasă”, ne-a vorbit ieșanul, despre calitățile deosebite ale păsărilor din această rasă.

Citiți mai multe despre găinile cu carnea neagră pe Agrointeligența