Idei de afaceri: Gutuile bio „de Giurgiu” sunt contractate la export, înainte de a fi culese

Agrointeligența 02-09-2015
Cea mai mare livadă de gutui bio din România se află în Giurgiu FOTO: Wikipedia.org
Cu banii strânși de o viață, medicul Mihai Păun (70 de ani), a înființat nu departe de București, la Bucșari-Giurgiu, pe lângă Bolintin-Vale, cea mai mare livadă de gutui bio din România, în curs de certificare. Livada a fost înființată în anul 2008 și se întinde pe 5,5 hectare având 4.000 de pomi numai din soiul Bereczki.

Medicul a pornit la drum încurajat de penuria de pe piața gutuilor unde a văzut o oportunitate de afacere profitabilă. Acum, după 8 ani de când a plantat primul puiet de gutui, pomicultorul spune că nici nu apucă să se coacă bine fructele să străinii deja vin cu oferte. Pentru anul 2015 are deja cumpărători din Grecia care și-au anunțat intenția de a cumpăra toată producția.

Când s-a hotărât să investească într-o livadă de gutui, medicul Mihai Păun avea 62 de ani. Decizia a venit firesc deși spune că nu avea nicio experiență în domeniu.

“Am început în anul 2008 și am ales gutuile deși înainte nu am avut niciun fel de experiență. Niciodată nu cred că este prea târziu să începi o afacere. Mergând prin țară și prin piețe am constatat că nu mai există gutui românești, toate erau aduse din import pentru că în țară la noi nu mai sunt plantații de gutui. Atunci am decis să fac o plantație cu aceste fructe. Începuturile au fost destul de grele mai ales că pe piață nu se găseau puieți de gutui ci doar de măr, păr, prun, cais etc.”, a declarat Mihai Păun, pentru Agrointeligența.ro.

Colaborează doar cu profesioniști

Investitorul nu s-a lăsat păgubaș și într-un final a găsit cu greu un inginer de la Iași care a lucrat la vestitele plantații de pomi fructiferi de la Hanu Conachi, în judeţul Galaţi, de unde a cumpărat material săditor.

“El mi-a adus pomii, i-a altoit și i-a plantat. Livada este împrejmuită cu gard, este pusă la distanța recomandată de un profesor universitar din cadrul Universității de Agronomie București. Dânsul se ocupă de tăierile și îngrijirile din toamnă sau primăvară. Am vrut să lucrez numai cu specialiști, nu cu necunoscători. Găsisem un “specialist” care s-a oferit să se ocupe de îngrijiri dar meseria lui era de maistru mecanic. Nu am vrut nicio secundă să fac lucrurile după ureche. Așa că tot graficul de îngrijire și de stropiri este întocmit numai de specialiști”, povestește medicul.

Irigarea este obligatorie la livada de gutui

Irigarea livezii se face prin tehnologie de ultimă generație și anume prin sistemul ”picătura”- la fiecare pom existând 2 picurătoare. Apa folosită este provenită de la puț, fiind extrasă de la 45 m adâncime, puțul fiind forat pe terenul livezii.

Suprafața terenului nu se ierbicidează, iarba fiind cosită și lăsată pe loc – aceasta având rolul unui bun îngrășământ natural și protector împotriva razelor solare.

Fertilizare și tratamente ecologice

În livada de gutui din Giurgiu se folosesc numai îngrășăminte naturale, iar în locul pesticidelor, hormonilor de creștere, nitriților și a nitraților împotriva dăunătorilor în livada de la Bucșari se dă cu substanțe extrase din alge marine și alte plante.

„Aceste substanțe se găsesc și pe piața din România la magazinele de profil dar costă mai mult decât cele clasice. Zeama bordeleză este fundamentală, de asemenea”, ne-a mai spus medicul.

El mărturisește că la cultura de gutui folosește și metode bio mai vechi cum ar fi maceratul de urzică, de usturoi sau ceaiul de pelin. Astfel ține la distanță o boală de temut a gutuiului, arsura bacteriană, care îi face pe mulți pomicultori să stea departe de livada de gutui.

„Majoritatea pomicultorilor tratează superficial tratamentele. De aceea spun că este neapărată nevoie de un specialist în livadă care să îți spun când și cât tratament trebuie să dai. Cred că poți ține sub control foarte ușor bolile și dăunătorii”, a mai spus medicul.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.