Idei de afaceri: fermele de păuni

Afacere cu fermă de pauni. Preţul de vânzare a unei perechi de păuni adulţi este de aproximativ 250 de euro FOTO: AP
O fermă de păuni se poate dovedi mult mai rentabilă decât una de porci sau de curci. Deşi pare mai pretenţioasă, creşterea acestor păsări exotice nu este cu mult mai complicată decât creşterea altor păsări de curte, mai ales după ce ajung la maturitate. Iată câteva dintre lucrurile importante pe care trebuie să le ştiți despre o afacere cu fermă de păuni.

Afacere cu fermă de păuni: cum începi

O afacere cu fermă de păuni poate fi demarată cu una sau mai multe familii de astfel de păsări exotice (un mascul şi patru femele costă aproximativ 700 de euro), cu un teren de 50-100 de metri pătraţi, fără amenajări speciale (pe timpul iernii, au nevoie de un adăpost modest), dar şi cu multă pasiune.

Afacere cu fermă de păuni: creşterea păsărilor exotice

Procesul de creştere a păunilor nu este unul dificil. Deşi pare pretenţioasă, creşterea păunilor nu este cu mult mai complicată decât creşterea altor păsari de curte. Mulţi compară creşterea lor cu creşterea curcilor. Diferenţa nu este foarte mare, păunii având nevoie îndeosebi de caldură, în perioada când sunt pui, dar odată ajunşi la maturitate, ei rezistă şi temperaturile scăzute din timpul iernii. Pentru asigurarea hranei a 150 de păuni, cheltuielile anuale sunt similare cu cele pentru creşterea şi îngrăşarea a câţiva porci.

Afacere cu fermă de păuni: cu cât se vinde o pereche de păuni

Preţul de vânzare a unei perechi de păuni adulţi este de aproximativ 250 de euro, iar a unei perechi de păuni tineri, în funcţie de vârstă, variază între 1500 şi 200 de euro. Însă veniturile se completează din vânzarea penelor, folosite ca ornamente, la pălării sau la aranjamente florale, sau utilizate la fabricarea plutelor pentru pescuit. O pană se comercializează, în funcţie de dimensiune, cu 0,5-1 euro, iar un păun poate „ceda“ aproximativ 250 de pene pe an. Un ou de păun se vinde cu până la 10 euro.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă este afacerea cu ferma de păuni pe „Adevărul”