Idei de afaceri: Ferma de fazani, un business ce ”zboară” pe o nișă cu profit

Agrointeligența 23-10-2015
Despre creșterea fazanilor, fermierul, un împătimit crescător de păsări, de altfel, apreciază că este o muncă ușoară dacă îți place ceea ce faci FOTO: Adevărul
Ferma de fazani este afacerea de nișă cu care micii fermieri încă pot paria pe profit. Investiția inițială este mică, de circa 400 de euro, excluzând terenul, iar un mare avantaj îl au cei care au cunoștințe despre creșterea păsărilor, mai ales că fazanii sunt o specie pretențioasă. Pe de altă parte, se vând ușor și repede.

Unul dintre micii fermieri care a cunoscut profitul cu ferma de fazani este Loredan Lăzăroaia (foto) care deține o astfel de afacere în județul Iași, la Tătăruși. A început acum șase ani, când a cumpărat primii 100 de pui și 300 de ouă de fazan, cheltuind undeva la 1.500 de lei, scrie Agrointeligența.

Loredan-Lazaroaia_agrointel

“Ouăle le-am cumpărat atunci cu 3 lei bucata, adică pe 300 de ouă am achitat 900 de lei. Iar puii de fazan costau în jur de 6 lei, adică investiția a fost de 600 de lei pentru puii de o zi. În total nu am scos din buzunar mai mult de 1.500 de lei”, își amintește ieșeanul.

Despre creșterea fazanilor, fermierul, un împătimit crescător de păsări, de altfel, apreciază că este o muncă ușoară dacă îți place ceea ce faci. Te scutește de multe probleme atenția sporită pe care trebuie să o acorzi fazanilor în primele 21 de zile de viață, după care lucrurile se simplifică.

Un alt aspect important în creșterea fazanilor este mediul de care aceștia au nevoie: un habitat cât mai sălbatic și generos, în care să se miște în voie.

“La maturitate, fazanii devin foarte sperioși astfel că zboară, sunt agresivi și uneori se pot răni. Voliererele trebuie neapărat să atingă undeva la 2 metri înălțime și, mare atenție la un alt aspect: de la 3 săptămâni își ciugulesc penele de la coadă și apar picături de sânge. Din această cauză, ajung, practic să fie devorați de ceilalți masculi. De aici apar foarte multe pierderi. Eu spun, mai în glumă, mai în serios, că fazanii sunt canibali”, mai spune crescătorul.

Fazanii de reproducție sunt utilizați doar în primul an

Păsările pot fi ținute împreună, masculi și femele, până la perioada de împerechere. Înainte de acest termen se formează familiile, după care, pentru fiecare fazan se alocă câte 2-3 făzănițe până la 7-8.

“În perioada de împerechere sunt boxe speciale pentru ei. De obicei, fazanii pentru reprodus se țin de la an la an, adică nu se ține același mascul 2-3 ani”, ne-a mai explicat crescătorul. El recomandă celor care vor să investească într-o astfel de afacere să cumpere păsări adulte și nu pui, chiar dacă investiția inițială este mai mare.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă poate fi o fermă de fazani pe Agrointeligența