Idei de afaceri: Ferma de capre din rase românești

Numeroase ferme de capre din România se înființează cu material genetic autohton FOTO: Agrointeligența
Rasele românești de capră – Carpatina sau Alba de Banat - sunt concurate tot mai mult de rase caprine aduse de afară, promovate pentru o producție superioară de lapte. Sunt însă în continuare numeroase ferme de capre care se înființează cu material genetic autohton, iar cei care investesc în astfel de afaceri spun că avantajele majore ale caprelor românești sunt reprezentate de prețul accesibil și rezistența animalelor.

Atunci când le-a încolțit în cap ideea de a-și face o fermă de capre, specializată în producția de lapte, familia Păulescu nu a stat pe gânduri și a ales să investească în genetică românească, astfel că ferma de caprine din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov a fost populată încă de la început cu 45 de capre autohtone din rasa Carpatină, scrie Agrointeligența.

”Ideea ne-a venit încă din anul 2013 când am reușit să obținem în instanță o proprietate ce aparținuse familiei. Moștenirea pe care am câștigat-o în instanță ne asigura minimul de infrastructură necesară înființării unei ferme și pentru derularea unei astfel de activități. Nimeni din familie nu lucrează în acest domeniu și nu prea am avut de la cine învața, a fost o reală încercare pentru noi. A trebuit să ne documentăm și să întrebăm specialiștii ce înseamnă o astfel de afacere și ce ne trebuie pentru a ne desfășura activitatea de creștere a caprelor. Așa a început aventura noastră frumoasă, dar foarte solicitantă”, a declarat pentru Agrointeligența Ilinca Păulescu.

Au început cu 45 de capre din rasa Carpatină

Primele achiziții de animale au avut loc în toamna anului 2014, după o analiză a pieței și mici modernizări aduse exploatație. ”Am început cu un efectiv de 45 de capete din rasa Carpatină iar in prezent deținem o exploatație de 200 de capre, dintre care 155 rasa Albă de Banat. Trebuie să vă spun că analiza pentur înființarea unei ferme de capre nu am facut-o singuri, am cerut sfatul unor specialiști care ne-au spus că ar fi păcat să nu profităm de ce avem și să ne canalizăm toate forțele pentru a pune pe picioare această mică afacere. Dupa acești aproape 2 ani pe care i-am parcurs ne dăm seama că pentru specialiști (ingineri agronomi și zootehniști – n.r.) ferma ca atare ( terenul și construcții – n.r.) reprezenta o provocare ce putea să le aducă mari satisfacții. Pentru noi însă, a fost foarte greu și este în continuare, am învățat din greșeli, dar perseverența începe să dea roade”, ne-a spus Ilinca Păulescu despre cum a luat naștere mica afacere cu creșterea caprinelor.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă poate fi o fermă de capre din rase românești pe Agrointeligența