Idei de afaceri (fără conținut suplimentar de zahăr): povestea dulcețurilor din Poiana Fermecată

Pentru un gust cât mai natural și pentru o experineță gustativă unică, cei de la Poiana Fermecată au decis să folosească fructe din flora spontană FOTO: Guliver/ Getty Images
Afacerea cu dulcețuri și siropuri tradiționale e pe val în România, iar un bun studiu de caz e cel al brandului Poiana Fermecată, din Bughea de Jos.

Diferențierea pe piață este esențială în debutul unei astfel de afaceri, lucru înțeles de Ramona Pârvu, administratorul brandului Poiana Fermecată, din Bughea de Jos, Argeș. Micuța fabrică este cunoscută pe piață pentru că oferă clienților o gamă de produse diversificată: de la dulcețuri fără nici un adaos de zahăr, la șerbet cu gustul copilăriei.

“De patru ani am demarat proiectul, la început cu pași foarte mărunți. Făceam doar șase produse, iar astăzi avem 30 de produse pe care le comercializăm sub marca “Delicatese din Poiana Fermecată”. Chiar și cu un portofoliu mai mare de produse, am rămas la același stadiu în care totul se face manual, totul se face în casă, fără nici un adaos industrial. De exemplu, pentru dulceața de cireșe amare, scoatem sâmburi cu acul, așa cum se făcea odinioară. Șerbetul copilăriei se face cu lingura de lemn, la foc domol”, a declarat pentru Agrointeligența Ramona Pârvu, administratorul firmei Poiana Fermecată.

produse tradiționale

Fructe culese din pădure

Pentru un gust cât mai natural și pentru o experineță gustativă unică, cei de la Poiana Fermecată au decis să folosească fructe din flora spontană: afine, zmeură, mure, fragi, merișor, dar și ingrediente exotice, cum ar fi ghimbirul.

“Toate fructele pe care le folosim la siropuri, dulceață și șerbet sunt din flora spontană, toate sunt de pădure, nu este nimic de cultură, chiar și merișorul este de la noi din țară. În primă fază, mergeam noi și le culegeam, acum le cumpărăm de la cei care fac asta întrucât avem nevoie de cantități mai mari decât foloseam la început. Avem persoane care ne culeg fructele, iar noi mergem seara și le luăm, iar a doua zi procesăm fructele sub formă de dulceață sau sirop”, ne-a vorbit proprietara afacerii cu dulcețuri.

Ramona Pârvu a sublinat faptul că, pentru dulceața de nuci verzi și cea de cireșe cu mentă își procură materia primă de la oamenii locului care au mici plantații.

dulceturi Poiana Fermecata_agrointel

Dulcețurile și siropurile din Poiana Fermecată se fac în familie.

“Noi avem produse făcute din fructe, realizate în mod tradițional. Este o afacere de familie, mama mea, Florentina Rădulescu, este cea care se ocupă de procesarea fructelor, ea stă în spatele acestor minunății pe care noi le vinde. Eu sunt cea care se ocupă de tot ce înseamnă vânzare. Ceva mai inedit, avem o gamă de produse fără zahăr, pentru care folosim doar sucul de mere pe post de îndulcitor”, ne-a spus Ramona Pârvu.

Aflați mai multe despre povestea dulcețurilor din Poiana Fermecată pe Agrointeligența