Idei de afaceri: culturile de gălbenele pot aduce 1.600 de lei/zi

Agrointeligența 09-07-2015
La 1.500 de mp, într-o zi de cules de adună circa 100 de kilograme de gălbenele FOTO: AP
Cultura de gălbenele este afacerea pe care un mic fermier din Alba a început-o în momentul în care și-a pierdut locul de muncă. Acum spune mulțumit că a făcut alegerea bună de a investi puținii bani pe care îi avea într-o explotație agricolă de mici dimensiuni, dar de mare viitor.

Eugen Olaru este din Ocna Mureș, județul Alba, și a început să cultive gălbenele în 2013 după ce a rămas șomer. La vârsta de 45 de ani, după ce combinatul chimic din zonă și-a închis porțile, omul s-a văzut nevoit să găsească o soluție de supraviețuire financiară. Din economiile pe care le adunase aproape o viață întreagă s-a hotărât să investească 3.000 de lei în înființarea unei culturi de gălbenele.

Sămânță adusă din Germania

A procurat sămânță din Germania și inițial a vrut să semene pe un hectar de teren dar s-a limitat la 1.300 de mp “ca să ne convingă cu ochii lui” că afacerea este de succes. Acum cultivă 1500 de mp cu gălbenele și restul până la un hectar îl are ocupat cu mușețel, lavandă și echinaceea.

Spune că prețul unui kilogram de gălbenele uscate este de 16 lei, același preț fiind valabil și în cazul cantităților mari, de peste 100 de kilograme de flori proaspete. Dă gălbenelele și cu 30 de lei în cazul cantitățor mai mici pe care le valorifică și în stare proaspătă sau uscată. A vândut doi ani la rând și în Germania cu 9 euro kilogramul, dar acum toată producție este absorbită de piața locală.

“Vindem la Dacia Plant și Aroma Plant. Ei ne iau toată cantitatea și suntem foarte mulțumiți mai ales că gălbenelele nu au nevoi de îngrijiri speciale și nici nu există riscuri de compromitere a culturii”, a spus cultivatorul pentru Agrointeligența.

La 1.500 de mp, într-o zi de cules de adună circa 100 de kilograme de gălbenele. Dacă facem un calcul simplu, această cantitate culeasă pe zi îi aduce producătorului un venit de 1.600 de lei dacă reușește să vândă florile în stare proaspătă – adică dacă are desfacerea aproape. Dacă le usucă, prețul obținut este la jumătate, însă îi permite să facă export sau să depoziteze suprlusul pentru comenzi ulterioare. “Soiul acesta din Germania are o floare foarte mare nu se compară cu cele pe care le vedem pe marginea drumului sau prin parcuri. Are 6 – 7 rânduri de petale”, ne explică Eugen Olaru de ce a optat pentru semințe aduse de afară.

galebenele uscate_agro

Uscătoria este obligatorie în afacerea cu gălbenele

Condiție pentru ca afacerea cu gălbenele să prospere este investiția adiacentă într-un spațiu care să servească pe post de uscătorie.

“Degeaba plantezi dacă nu ai spațiu de uscare pentru că în momentul în care înflorește trebuie neapărat puse la uscat. Inflorescentele și florile ligulate proaspăt recoltate nu se pătrează în grămezi, deoarece se încing și își pierd culoarea. După cel mult 3-4 h de la recoltare, florile ligulate și antodiile se usucă la umbra, în încăperi curate și uscate, pe rame, site, hârtie, în straturi subțiri care se întorc des”, mai spune cultivatorul.

Uscarea se poate realiza și în uscatorii cu aer cald, la temperaturi de 40-50 C, după ce, în prealabil, florile au fost uscate la umbra 2-3 zile.

Florile ligulate se pot usca și la soare, doarece ele nu se decolorează în 4-5 h, cât ține timpul de uscare. Inflorescentele își pierd însă culoarea portocalie, se albesc în timpul uscării pentru că au nevoie de 1-2 zile până la uscarea completă. Florile uscate în condiții bune trebuie să-și mențină culoarea naturală. Randamentul de uscare este de 8-10: 1 pentru florile lingulate, 7-8: 1 pentru inflorescențe și 5: 1 pentru herba.

cultura de galbenele_agro

Gălbenele sunt tentante pentru micii fermieri

Cultivarea plantelor medicilor atrage în ultimul timp tot mai des atenția fermierilor. Fie că sunt cultivate în spatele casei sau pe suprafețe mari aceste culturi necesită îngrijiri mici și investiții minime care garantează un profit de patru ori mai mare.

În cazul culturii de gălbenele, florile se culeg timp de 3 luni pe an și nu sunt deloc pretențioase. Gălbenelele au mare căutare în țară, atât în producția de ceaiuri, cât și de cosmetice, dar cerere mare vine și din străinătate – principala piață de desfacere a cultivatorilor fiind în Germania.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă este cultura de gălbenele pe Agrointeligența