Idei de afaceri (cu venituri sigure) – Iată cele cele mai avantajoase francize de pe piața românească

Franciza La Doi Pași este acum în plină expansiune și are deja 500 de unități cu disponibilitate pentru întreaga țară FOTO: Facebook/ La doi pași
Afacerile în franciză au început să prindă și în România, iar mulți antreprenori locali s-au orientat către acest gen de business în ultimii 15 ani.

Dacă în urmă cu câțiva ani cele mai avantajoase francize erau cele din zona de retail, în ultima perioadă au început să aibă căutare și cele din serctoarele de servicii și HoReCa.

Potrivit Ziarului Financiar, care a publicat Catalogul Francizelor din România, sectorul de retail se ține pe prima poziție, cu o pondere de 52,3%. Urmează francizele din zona serviciilor, cu 26,2%, și cele din sectorul HoReCa – 21,5%.

Din cele 180 de francize din sectorul de retail, 80 sunt pe domeniile îmbrăcăminte și încălțăminte, iar din zona HoReCa, din totalul de 74 de francize 25 sunt reprezentate de restaurante, iar 20 de cafenele, ceainării și ciocolaterii.

Potrivit datelor ZF, o treime din conceptele francizate sunt locale, iar 67% internaționale. Studiul mai arată și o evoluție destul de bună a francizelor din zona serviciilor și HoReCa.

Pe baza acestor date, Adevărul Financiar a realizat o analiză a celor mai populare francize, dar și a celor cu o evoluție interesantă în anul care se încheie.

Stabilitate în retail

Sectorul de retail pare să fie și cel mai stabil în ceea ce privește francizele. În acest an s-a remarcat un mare interes pentru franciza La Doi Pași a celor de la Metro Cash&Carry.

Franciza La Doi Pași este acum în plină expansiune și are deja 500 de unități în întreaga țară. Disponibilitatea pentru o astfel de franciză, mai ales în zona comerțului de proximitate, s-a observat în urmă cu cinci ani.

Extinderile agresive ale marilor retaileri au fost simțite după 2010, când încercarea omului de afaceri Dinu Patriciu de a se impune pe piață cu conceptul Mic.ro a eșuat după numai un an. În plină scădere a consumului, marile rețele s-au apropiat de zonele aglomerate și au început să deschidă magazine de proximitate.

Citiți și: Idei de afaceri: cele mai ieftine francize din România care vă pot transforma din angajați în patroni

Conceptul La Doi Pași pare să arate mai stabil decât încercarea Mic.ro. Metro Cash & Carry a venit cu franciza „La Doi Pași” încă din 2011, un concept adresat proprietarilor de spații comerciale cu dimensiuni de la 40 la 200 de metri pătrați, suprafețe considerate convenabile pentru deschiderea unor magazine de tip autoservire.

De altfel, Metro s-a arătat interesată de apropierea de comerțul tradițional încă din 2008, când a început să le ofere instruire comercianților prin Centrul de Competență pentru revânzători. Programele de instruire continuă și în prezent pentru cei care intră în programul de francizare al Metro.

O altă franciză de succes din zona de retail este Fornetti. Pe piață de la începutul anilor 2000, a ajuns în prezent la 600 de unități. Lanțul de patiserii s-a dovedit extrem de profitabil la începutul ascensiunii pe piața românescă. Învestiția era relativ accesibilă. O afacere sub franciză Fornetti putea fi pornită cu sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro. După 201,  Fornetti a început să aibă probleme și a intrat chiar și în insolvență. Din vara acestui an, problemele insolvenței au fost rezolvate, iar datoriile către bănci și furnizori au fost achitate.

O altă franciză din zona de retail este cea de la Murfatlar, care are deja 96 de unități, însă investiția inițială poate trece de 10.000 de euro.

Și francizele din zona presei par interesante. Inmedio are deja 187 de magazine în franciză și mai caută parteneri, însă cei care intenționează să intre în această afacere trebuie să aibă disponibili cel puțin 1.200 de euro.

Un nume destul de bun are și rețeua Romstal, care a ajuns în prezent la 130 de magazine, mai puțin de jumătate în franciză.

Și zona de telefonie este destul de căutată. Operatorul de telefonie Vodafone România acoperă deja 130 de unități în franciză, care sunt distribuite în mai toate orașele mari din țară.

Tentații în zona HoReCa

Printre cele mai populare francize din zona HoReCa se regăsește KFC, care are deja 18 ani de prezență în România. Cu o reprezentare de 15.000 de unități în lume, KFC are în România 56 de restaurante.

Un alt brand de renume, care vine tot din Statele Unite, prezent la noi de mai bine de 20 de ani este Pizza Hut. Compania operează doar în orașele foarte mari și deține 17 unități pe piața locală.

Și dacă tot suntem la nivel mare, nu trebuie să uităm de cel mai mare lanț de restaurante fast-food din lume. Subway este recent intrat în România, în 2012, și deține deja 25 de unități în franciză, strategia fiind axată tor pe marile orașe.

Citiți și: Idei de afaceri: Un sucevean întors din Spania crește acasă cea mai scumpă rasă de porci din lume

Cu o prezență doar în București și pe litoral, brandul american Porumbul Vesel este prezent în România prin firma Eduard &Dale. Cu pretenții de extindere, Porumbul Vesel are deja 32 de unități dintre care două în franciză. Investiția minimă într-o astfel de afacere este de circa 5.000 de euro.

Și în piața de vending este floc de francize. Automatele Dallmayr de băuturi calde și snacksuri au 37 de unități în România, dintre care 30 sunt operate prin parteneri. Pentru a intra într-o astfel de afacere investiția minimă este de cel puțin 5.000 de euro.

Serviciile vin din urmă

În ultimii ani, sectorul serviciilor a început să ia avânt. De aici și interesul pentru a deschidse un business pe această zonă. Companii care s-au consolidat pe diferite ramuri ale acestui sector sunt dispusă să opereze și în franciză.

Unul dintre cele mai clare exemple vine de la compania de turism Eximtur, care are deja 29 de unități, dintre care 12 operate în franciză. Compania a fost înființată în 1993 și este condusă de familia Morariu.

Business-ul a început ca o afacere de familie, la Cluj, dar s- dezvoltat în alte 20 de orașe din România. Învestiția inițială în această afacere ajunge și la 10.000 de euro, taxa de franciză este de 2.000 de euro, iar redevența anuală este de 500 de euro.

Un alt brand din turism care se pretează la franciză este Paralela 45, unul din jucătorii importanți din piață. Compania are 34 de unități, cu 18 în franciză. Paralela 45 este deținută de omul de afaceri Alin Burcea, care este cotat de Capital 300 cei mai bogați români cu o avere estimată la 23-25 de milioane de euro.

Citiți și: Idei de afaceri (de sezon): Iată businessurile care aduc câștiguri sigure în lunile decembrie și ianuarie

Un alt jucător important din zona serviciilor este compania de curierat DPD. Cu o prezență în București și Sibiu, compania are 49 de unități, dintre care 42 în franciză. Pentru a intra într-o astfel de afacere investițiile sunt mari. Pleacă de la 100.000 de euro și pot ajunge și la un milion de euro.

Și că tot vorbim de o piață cât mai diversă, nu putem ocoli nici pariurile. Franciza GS Bet Pariuri Sportive are deja 200 de unități și este o afacere ce poate fi pornită cu circa 800 de euro. Mai mult, vorbim de o afacere autohtonă pornită relativ recent, în 2012.

Până și domeniul finanțelor este unul care se pretează la franciză. Kiwi Finance este cel mai mare broker de credite din România. Deține 65 de unități, dintre care 60 în franciză.

Și în asigurări e loc de franciză. Millenium Insurance Broker are 97 de unități, dintre care 96 sunt operate în franciză. Investiție inițială este acceptabilă, 1.000 de euro.

Una dintre cele mai mari francize din România este Zebra Pay. Este vorba de operatorul de procesare a plăților electronice, care are deja 1.670 de unități, cu 1.620 operate în franciză. Investiția inițială este de 1.200 – 1.350 de euro, iar redevența lunară se achită din procente din cifra de afaceri.