Idei de afaceri (cu cerere mare la export): Fermele de bibilici

Agrointeligența 20-10-2015
Investiția în ferma de bibilici de la Târnoviţa se ridică în momentul de față la 50.000 de euro FOTO: Wikipedia.org
Ferma de bibilici este una dintre afacerile de nișă care, odată depășit un anumit efectiv de păsări, are nevoie de o idee deșteaptă de promovare/procesare pentru a se ajunge la profit. Pentru Baricz Imre Róbert, această idee s-a numit pate ecologic de bibilică și l-a transformat în unicul producător al acestei delicatese în estul Europei.

Ferma de bibilici a lui Baricz Imre Róbert se află în județul Harghita, la Târnovița și a fost pornită în 2012, atunci când actualul crescător, de profesie actor, nu știa nimic despre agricultură. Cu toți banii pe care îi avea a cumpărat la acea vreme 800 de pui de bibilică. Fără nici un fel de experiență, însă, păsările i s-au îmbolnăvit și au murit pe rând, fără ca mai apoi cineva să îi poată explica motivele, scrie Agrointeligența.

imre_agrointel
Baricz Imre Róbert FOTO: Agrointeligența

Fermă cu 6.500 de păsări

Nu s-a descurajat, însă și în anul următor a cumpărat 70 de bibilici adulte. Și a continuat să cumpere. “Am mai achiziționat de la gospodarii din zonă astfel că în 2014 am obținut din efectivul matcă 700 de exemplare. Acum, în 2015 deja vorbim de 6.500 de capete, bibilici adulte dar și pui de diverse vârste”, mai spune fermierul.

Incubator luat cu bani europeni

Investiția în ferma de bibilici de la Târnoviţa se ridică în momentul de față la 50.000 de euro, o parte din sumă fiind accesată prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri din vechiul PNDR. Cu banii europeni, fermierul din Harghita a achiziţionat un incubator de mare capacitate, în care intră 7.700 ouă de bibilică.

„Prin proiect nu am putut să accesez suma maximă, dar mi s-au aprobat 26.000 de euro din care am primit 60 la sută urmând să depun documentele despre investiție ca să primesc și restul banilor. Acum vreau să investesc într-un mijloc de transport cu care să duc bibilicile la abator și să cumpăr toate terenurile din jurul fermei întrucât momentan dispun de 1,5 hectare de pământ pe care bibilicile de plimbă în voie cât este ziua de lungă”, ne-a mai declarat fermierul.

bibilici_agrointel
Ferma de bibilici FOTO: Agrointeligența

Crescătorul din Harghita a ales să își dezvolte afacerea într-un mod inedit. Și-a propus să nu mizeze pe ouăle și pe carnea de bibilică – cu gust asemănător celei de vânat, ci a scos pe piață pate de bibilică, un produs premium de cea mai înaltă calitate.

Și-a nișat afacerea după analizarea pieței

“Conform studiilor mele din piață, am înțeles foarte bine ce înseamnă o situația de monopol. Nu m-am aruncat întâmplător pe piață. Pate-ul de bibilică este fără conservanți și chimicale sau alte prostii cancerigene care dăunează sănătății. Bibilicile sunt ținute într-un sistem organic, de aceea și pateul este organic și mai ales foarte sănătos”, ne-a explicat crescătorul.

Citiți mai multe despre ferma de bibilici, o idee de afaceri profitabilă, pe Agrointeligența