Idei de afaceri (crescute la sol): Secretele primei ferme ecologice de găini ouătoare din Ardeal

Agrointeligența 27-08-2015
Înființarea fermei de ouă bio l-a costat pe Ioan Pop peste 100.000 de euro FOTO: AP
Ferma ecologică de găini ouătoare părea o nebunie în 2004, când Ioan Pop s-a apucat în apropierea Clujului să pună bazele primei astfel de afaceri. Sectorul bio nu era deloc dezvoltat, iar procesul a fost anevoios.

Cu toate acestea, fermierul s-a ambiționat și, din 300 de păsări câte avea atunci, a ajuns azi la 3.000 de găini și 65.000 de ouă ecologice livrate lunar în hipermarketuri și magazinul propriu.

Înființarea fermei de ouă bio l-a costat pe Ioan Pop peste 100.000 de euro, în mare parte bani pe care i-a împrumutat de la bancă.

”Probleme mari au fost la început și cu desfacerea întrucât promovarea s-a făcut destul de dificil. Am participat la foarte multe târguri pentru a ne promova și pentru a explica exact ce înseamnă acest mod de a produce ouă. Piața a evoluat foarte bine iar momentan există un deficit având în vedere că cererea este foarte mare”, a declarat pentru Agrointeligența fermierul din Ardeal.

ferma-de-gaini_agro
Fermierul Ioan Pop foto: Agrointeligența

Ce l-a ajutat foarte mult pe fermier a fost că activase în sectorul creșterii păsărilor până în 2000 și faptul că a mizat pe 30 de hectare de teren agricol cu care asigura o parte din hrana găinilor. Astăzi a ajuns la o suprafață de 38 de hectare – mare parte luate în arendă, pe care le cultivă cu porumb, grâu, soia și trifoi. Așa reușește să scutească o parte din costurile cu hrana celor 3.000 de păsări pe care le are acum. ”Este mai sigur și mai confortabil să știm cum au fost produse furajele. Am întâmpinat ceva probleme și pentru că pe piața furajelor nu prea am găsit companii care să producă bio. Așa noi putem controla cel mai bine ce am pus în pământ, ce a ieșit și cum am tratat. Singurele tratamente aplicate sunt dejecțiile de la păsări care sunt depozitate de iarna până primăvara și de primăvara până toamna. Le aplicăm de obicei toamna odată cu lucrările specifice”, ne-a mai explicat fermierul.

Ioan Pop crește doar găini Lohmann Brown, iar puii spune că îi cumpără cu circa patru euro bucata. A optat pentru această rasă pentru că are un ritm de creștere lent, ajungând la vârsta adultă cu puțin peste 2 kilograme, dar cu o producție de peste 300 ouă/an. Este o pasăre rezistentă la boli și adaptată la orice mod de creștere, la sol sau în baterii. Ouăle proaspete provenite de la aceste găini sunt sănătoase, cu coaja tare, gălbenuș intens colorat și au o greutate medie de 63-64 g/buc.

Citiți mai multe despre succesul primei ferme ecologice de găini ouătoare din Ardeal pe Agrointeligența