Idei de afaceri crescute la sol: microfermele de găini ”fericite”

Agrointeligența 02-04-2015
Cei doi tineri au decis să locuiască permament la țară și să pornească o microfermă de găini ouătoare FOTO: Guliver/ Getty Images
După mai mulți ani petrecuți în străinătate, soții Cristina și Cristian Iepure au decis să ducă o viață mai sănătoasă acasă, într-un sat de lângă Cluj, unde au investit într-o crescătorie de găini ouătoare.

„Umblând de-a lungul timpului prin țări străine, am sesizat faptul că în magazine se găsesc produse nesănătoase. Dorind să mâncăm cât mai sănătos, la întoarcerea în țară, în 2012, ne-am hotărât să ne mutăm în provincie, în satul Salicea, situat la 14 kilometri de Cluj.”, începe Cristian Iepure să depene firul aventurii unei tinere familii care s-a mutat la țară.

Piatra de temelie a deciziei luate a fost casa moștenită de Cristian de la bunici, locul unde cei doi au decis să locuiască permament și să pornească la drum cu o microfermă de găini ouătoare. ”După ce ne-am stabilit în casa pe care soțul meu a primit-o moștenire de la bunci, am cumpărat câteva găinușe de ouă, pentru consumul propriu. Odată cu trecerea timpului, cunoștințele noastre, în special prietenii, au început să ne întrebe dacă avem de vânzare ouă. Așa ne-a încolțit în minte ideea de a începe un mic business cu găini ouătoare”, a declarat pentru Agrointeligența, familia Iepure (foto), despre începuturile afacerii cu găini ouătoare.

tineri ferma_agrointel

Despre investiția inițială în păsări, Cristina își amintește că au cumpărat 30 de găini din rase specializate în producția de ouă, adică Isa Brown și Lohmann Brown. A fost doar începutul, dar i-a costat pentru că fiecare găină a fost cumpărată de la crescători cu 26 de lei. “Am luat anul următor alte 30 și am ajuns astăzi să avem nici mai mult nici mai puțin de 100 de găinușe care ne asigură consumul propriu și ne ajută să obținem și un venit din vânzarea lor”, ne spune proprietara afacerii agricole pentru că, între timp, Cristian a înființat și o firmă specializată în amenajări exterioare, în special de grădini sau mici spații verzi.

Un alt exemplu de afacere cu păsări profitabilă este crescătoria de bibilici din comuna Ciorogârla

Totuși, agricultura reușește să le aducă în continuare un câștig constant și, foarte important, îi ține conectați la un stil de viață sănătos, cu mult timp petrecut în aer liber. Iar pentru a fi siguri că nu doar ei se bucură de viață, dar și găinușele, cei doi soți au investit 7.000 de lei într-un adăpost pentru păsările de curte care, cu noile condiții, au crescut randamentul producției de ouă. “Noi am cumpărat puicuțe care, la o vârstă de 16 săptămâni, încă nu făceau ouă. Au început ouatul după 5 săptămâni de când le-am achiziționat noi. Începutul a fost greu, ne-am lovit de multe bariere, dar ne-am sprijinit unul pe celălalt și așa am reușit să izbutim”, ne-a povestit Cristina Iepure, despre felul în care a reușit să depășească toate provocările unei mici afaceri pornite la țară.

Internetul le-a oferit toate informațiile necesare

Deși anterior nu au avut vreo legătură cu creșterea păsărilor sau cu agricultura, familia Iepure s-a apucat nu doar de creșterea găinilor, ci și de grădinărit. To din dorința dorința de a mânca cât mai sănătos. ”Am văzut cum se cresc găinile la buncii noștri, noi nu am fost niciodată implicați în această activitate. Ne-am apucat de această mică afacere fără să avem vreo informație concretă sau vreo experiență. Am petrecut nopți întregi căutând informații pe internet, prin reviste, prin cărți, dar așa cum probabil știți, nevoia te învață. Problemele cu care te confrunți direct sunt cele care te determină să acționezi”, explică astăzi crescătoarea de găini ouătoare.

Citiți mai multe despre afacerea cu găini nestresate și legume bio pe Agrointeligența

Idei de afaceri de pe vremea bunicii – dulcețuri după rețete tradiționale

2 responses to “Idei de afaceri crescute la sol: microfermele de găini ”fericite””

  1. Colaborare avantajoasa.Nu este necesara experienta.Oferim curs gratuit si complet de instruire.Ai nevoie doar de calculator si conexiune la internet.Totul este legal .Nu ai nimic de pierdut.Detalii la email mydiamy@yahoo.com

  2. Decat sa te complici cu rase de oua (ouat intensiv), mai bine mergi pe RATA noastra traditionala, mai ales ca nu strica nici pasunea, poate fi crescuta in combinatie cu oile (5 rate la o oaie, daca imi amintesc corect) etc.