Idei de afaceri: cartoful mov, un profit de 25 de euro la metrul pătrat cultivat

Agrointeligența 30-09-2015
Cartoful mov este considerat a fi una dintre cele mai profitabile culturi la acest moment FOTO: Wikipedia.org
Cartoful mov este una dintre cele mai profitabile culturi ale momentului, mai ales în cazul folosirii unor soiuri care asigură o producție consistentă. A demonstrat-o deja nemțeanul Gabi Sandu, fermierul care a aclimatizat cartoful mov la noi în țară.

Deși a avut un an secetos, fermierul spune că aceste condiții au fost de preferat, în comparație cu un an ploios, așa cum a fost 2014, când tuberculii i-au putrezit în pământ. Acum, de pe cei 6.000 de metri pătrați cultivați cu cartof mov a reușit să scoată ceea ce Gabi Sandu apreciază a fi o recoltă-record de cartof mov.

“În anii secetoși putem apăra cultura cu irigații dar în cei cu inundații este mai greu. Producția de anul acesta a fost una record având în vedere că la fiecare kilogram plantat am scos aproape 12 kilograme. Asta înseamnă un echivalent de peste 40 de tone la hectar. Este un rezultat excepțional!”, a declarat pentru Agrointeligența cultivatorul care, dacă vinde toată recolta și își ține și sămânță pentru 2016, va avea anul acesta un profit de peste 150.000 de euro de pe cei 6.000 de metri pătrați cultivați.

Citiți și: Idei de afaceri: Ieșeanul care crește găini cu pielea neagră și speră să dea lovitura cu „carnea-caviar”

Astfel, din calculele sale reiese că, la un hectar, veniturile aduse de cartoful mov sunt cu adevărat senzaționale: 270.000 de euro la hectar dacă se vinde toată producția de 40 de tone la prețul de 30 de lei pe kilogram. Bineînțeles, pentru calcularea profitului se scade apoi investiția, adică sămânța (3.500 de kilograme la hectar), tratamentele și, bineînțeles, costul irigațiilor.

Prețul pe kilogram rămâne 30 de lei. Contractele se fac în avans

Deși pe piață au apărut mai mulți producători cu prețuri mai mici, la ferma lui Gabi Sandu, un kilogram de sămânță sau de tuberculi de cartof mov pentru consum costă și anul acesta tot 30 de lei, la fel ca și în anii precedenți. Diferența este că producătorul din Neamț a decis ca în 2015 să vândă recolta numai în România, unde nu duce lipsă de clienți.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.