Idei de afaceri: 10 soiuri românești de cireși bune pentru înființarea unei livezi

Agrointeligența 05-04-2016
Cireșul se comportă mai bine atât la frig cât și la căldură în comparație cu alți pomi fructiferi FOTO: Guliver/ Getty Images
Cererea tot mai mare de fructe proaspete din producția autohtonă poate fi o oportunitate pentru cei care vor să planteze pomi fructiferi, iar livada de cireși este una din variantele pe care pot paria fermierii.

În România se cultivă atât soiuri românești de cireșe, cât și străine, adaptate condițiilor climatice și pedologice ale zonei. Totuși, pentru înființarea unei livezi, specialiștii recomandă să optați mai ales pentru soiurile autohtone, scrie Agrointeligența.

Investiția într-un hectar de cireși ajunge  la 20.000 de euro în sistem intensiv, cu irigații prin picurare. Dacă se adaugă și plasa care apără pomii de grindină atunci fermierii trebuie să mai scoată din buzunar între 8.000 și 12.000 de euro pe hectar.

Cireșul creşte şi rodeşte bine în zonele cu temperatura medie anuală de 9,0-10,5°C. Temperaturile orare optime ale speciei se situează între 18 și 28°C, iar cele absolute minime sunt de 6°C și maxime de 40°C (în afara intervalului temperaturilor absolute, creșterea încetează). Pomii suportă greu căldurile înăbuşitoare din vară, mai ales când acestea sunt însoţite şi de insuficienţa apei în sol în stepă şi silvostepă, necesitând irigaţii. Faţă de ger se comportă mai bine decât piersicul şi caisul dar mai slab decât vişinul, prunul, părul şi mărul, temperatura critică fiind -27 grade Celsius.

Agrointeligența propune 10 soiuri de autohtone de cireș, bune pentru înființarea unei livezi

Soiul de cireș Ponoare

Pomul are vigoare mare, coroană larg piramidală, rodeşte preponderent pe buchete de mai;

Fructul de mărime medie (6,5 g), de culoare roşu închis, ferm, gust dulce, acidulat, cu 17% substanţă uscată solubilă în suc;

Epoca de maturare: medie-timpurie, în prima decadă a lunii iunie.

Zona de cultură: în toate zonele favorabile culturii cireşului din ţară; Atenție! Se va asocia în livadă cu soiuri polenizatoare ca Hedelfinger, Stella, Rivan;

Intră pe rod în anul V de la plantare.

Domeniul de aplicabilitate: plantaţii comerciale, pomi în grădină, fructe destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.

Capacitate de producție: 14 t/ha.

Soiul de cireș Amar Galata

Pomul este de vigoare medie, coroană globuloasă, cu ramuri fructifere predominante de tipul buchetelor de mai.

Lemnul şi mugurii au o rezistenţă bună la ger.

Este tolerant la secetă şi la atacul bolilor specifice cireşului.

Epoca de înflorire târzie, se suprapune cu cea a soiurilor Germersdorf, Sam, Marina şi Bigarreau Donisen.

Este un soi precoce şi foarte productiv.

Fructul este de mărime medie spre mare pentru soiurile amare (4,7-5 g), de formă alungită, uşor turtit la bază, de culoare bicoloră, roşie deschisă la maturitatea deplină, cu pulpa galben-albicioasă, semipietroasă, sâmbure mic (5,1% din greutatea totală a fructului). Fructul este rezistent la crăpare.  Conţine 20 % substanţă uscată în suc, 16 % zahăr total, 0,62 % aciditate, 26,5 mg/100 g vitamina C, cu un fin gust amar.

Calitatea deosebită a fructelor îl recomandă ca un excelent soi destinat industriei alimentare, în special pentru dulceţuri şi fructe confiate.

Maturitatea de recoltare: prima decadă a lunii iulie, fiind ultimul soi de cireşe amare, la 12 zile după soiul Amara şi la 7-8 zile după soiul Amar Maxut.

Capacitate de producție 14,2 t/ha.

Zonarea: în zonele favorabile cireşului din estul ţării!

Citește și despre alte soiuri pe Agrointeligența.