Iată omul! Cine este şi ce avere are Enache Jiru, potențialul șef al CEC Bank

Enache Jiru (50 de ani) a mai fost preşedinte al CEC în perioada august 2004 – aprilie 2005 FOTO: Mediafax
Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor și şeful Trezoreriei statului, a fost nominalizat pentru funcţia de preşedinte-director general al CA al CEC Bank și aşteaptă aprobarea BNR. Astfel, Jiru s-ar întoarce după 10 ani la conducerea băncii de stat.

Propunerea lui Jiru pentru funcţia de preşedinte al CEC Bank a fost făcută încă din februarie 2014, când membrii Guvernului au decis schimbarea conducerii – Radu Graţian Gheţea, în urma declanşării scandalului privind creditul acordat de banca de stat Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru achiziţionarea terenului agricol de la Nana, scrie Adevărul. Întrucât mandatul lui Radu Gheţea nu se încheiase, iar o revocarea înainte de finalul mandatului ar fi presupus salarii compensatorii uriaşe, Ministerul Finanţelor au amânat schimbarea conducerii.

În funcţiile de membri executivi ai Consiliului de administraţie al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor băncii i-a mai nominalizat Lucian Claudiu Anghel ca prim-vicepreşedinte, actualul şef al Bursei de Valori, pe Mihaela Lucica Popa ca vicepreşedinte, Cristian Tudorancea ca vicepreşedinte, dar şi pe Andrei Răzvan Micu.

Până la aprobarea noii conduceri de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor a prelungit începând cu data de 11 mai mandatele membrilor actualului Consiliu: Radu Graţian Gheţea ca director general şi preşedinte CA, Andrei-Liviu Stamatian ca prim-vicepreşedinte, Gheorghe Carabaşan ca vicepreşedinte, Mihaela Lucica Popa ca vicepreşedinte. De asemenea, a fost prelungit mandatul de director-vicepreşedinte pentru Mirela Iovu, până la data aprobării de către BNR a unui mandat similar pentru Andrei Răzvan Micu.

Cine este Enache Jiru

Enache Jiru (50 de ani) a mai fost preşedinte al CEC în perioada august 2004 – aprilie 2005. Jiru şi-a început activitatea profesională în toamna anului 1990, la Ministerul Finanţelor, ca economist, apoi, din 1991 şi până în 1997, a lucrat la Banca Naţională a României, mai întâi ca economist, apoi ca şef de biroi, iar ulterior ca arbitrajist şef.

Din 1998 şi până în 2000 a fost director al Trezoreriei BNP – Dresdner Bank România, în perioada iunie 2000 – februarie 2000 a fost vicepreşedinte al CEC, ca apoi, până la sfârşitul lui 2001, să revină la Ministerul Finanţelor ca director general al Direcţiei Generale a Trezoreriei statului.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Adevărul.ro.