Iată cea mai modernă fermă de roșii: sere în care nu pătrunde lumina soarelui, substrat reciclabil de nucă de cocos și soiuri exclusive în UE

Principiile folosite la cultivarea tomatelor sunt destul de simple: răsaduri de tomate și limitarea la maxim a substanțelor organice utilizate FOTO: Guliver/ Getty Images
Cultivarea roșiilor poate fi o afacere agricolă în sine, fără a mai fi nevoie să vă gândiți și la alte plante pentru a atinge profitul. Secretul constă în folosirea noilor tehnologii și cel mai important, în alegerea unor soiuri exclusive. Se poate ajunge până la nivelul la care, dacă vă omologați soiurile sau hibrizii, să deveniți furnizori de semințe pentru alți cultivatori de roșii!

O poveste care întrunește toate aceste elemente aducătoare de succes am întâlnit în Belgia, în cadrul unui vizite pe care am făcut-o la invitația lansată de DG AGRI, departamentul de Comunicare. A fost prilejul de a vedea la fața locului cel mai modern complex de sere specializate în producerea tomatelor- Stoffels Tomaten și am înțeles felul în care instituțiile europene acționează și își canalizează eforturile pentru implementarea Politicii Agricole Comune.

Ferma de roșii pe care am vizitat-o este deținută de peste 20 de ani de către soții Paul Stoffels și Petra Veldman, ambii din regiunea Rijkevorsel, situată în partea de nord a Belgiei. Ideea de a investi în agricultură i-a aparținut lui Paul Stoffels cel care provine dintr-o familie de horticultori.

”Am început să cultiv roșii într-o perioadă de criză profundă în Belgia, deci pot spune că nu am avut un start prea bun. Am început cu 2,2 hectare de seră, în care am cultivat exclusiv tomate. Doi ani mai târziu am avut prima extindere a serei, ajungând la 3,4 hectare. Sistemul folosit în seră pentru încălzirea și hrănirea plantelor este minimalist. Ne folosim de apă și de un motor special conceput care produce energie și este alimentat cu apă, apă care se încălzește și generează dioxid de carbon, exact elementele de care avem nevoie pentru a hrăni plantele. Întrucât roșiile obișnuite erau destul de ieftine ne-am gândit că cultivăm roșii de diferite culori și de mici dimensiuni”, a declarat pentru Agrointeligența Paul Stoffels, proprietarul serelor de tomate.

ferma-de-rosii-Belgia_agrointel
Soții Paul Stoffels și Petra Veldman foto: Agrointeligența

Exclusivitate în producerea a 6 soiuri de tomate

Analizând evoluția pieței de legume și văzând că belgienii sunt în căutarea roșiilor cherry, care în acea perioadă, erau în cea mai mare parte importate, Paul Stoffels a început să cultive 6 varietăți diferite de tomate: Juanita, Rivolo, Sunstream, Oranje Star, Blackberry și Summersun.

”De zece ani, din 2004, suntem singuri autorizați să cultivăm varietatea Sunstream, o roșie de mici dimensiuni, foarte cărnoasă și care se produce exclusiv la noi în sere. Încă de la început această varietate de tomate s-a bucurat de un real succes, iar astăzi putem spune că este roșia care se vinde cel mai bine în Belgia. Odată cu succesul înregistrat de această varietate de tomate a avut loc și o extindere a serelor, astfel că în 2007, am ajuns să avem 7 hectare de sere”, ne-a vorbit legumicultorul belgian, despre felul în care a evoluat afacerea sa și despre cel mai vândut sortiment de roșii din Belgia.

Citiți mai multe despre cea mai modernă fermă de roșii pe Agrointeligența