Iată casa care își produce energia și se ecologizează ca o navetă spaţială!

Practic, fiecare obiect sau metru pătrat din dotarea acestei case modulare este rezultatul unor inovaţii sau al unor cercetări minuţioase FOTO: Adevărul
Organizaţia studenţească „EFdeN“ şi BCR Banca pentru Locuinţe au prezentat prototipul unei case care duce in extremis atât gradul de energizare (produce mai multă energie decât consumă), cât şi măsurile de ecologizare („apa gri“ rezultată din activităţile menajere este reciclată ca la navetele spaţiale, unde nu se admit reziduuri).

Practic, fiecare obiect sau metru pătrat din dotarea acestei case modulare este rezultatul unor inovaţii sau al unor cercetări minuţioase.

Iată, pentru exemplificare, câteva caracteristici ale acestei locuinţe:

„O astfel de locuinţă poate costa până la 300.000 de euro, dar asta pentru varianta cu toate opţiunile, construită în 12 zile; pentru variantele cu două-trei luni de construire şi la care nu se aplică soluţia de ecologizare a apei gri, preţul poate coborâ la 130.000 de euro. Dar noi analizăm toate amănuntele, astfel încât o astfel de locuinţă să poată fi achiziţionată prin programul «Prima Cas㻓, a declarat Mihai-Toader Pasti, managerul proiectului.

Sera, pivotul central al casei

Elementul arhitectural central al prototipului este o seră, un spaţiu verde integrat multifuncţional.

„Este o zonă dedicată conceptului de urban farming care serveşte ca loc de relaxare şi care devine un generator de comunităţi în variantă industrializată. Este o seră hibrid deoarece pe lângă aceste 3 funcţiuni, are rol şi în sistemul de încălzire al casei“, arată constructorii.

Această oază de verdeaţă a aduce o privelişte specială din orice colţ al casei.

Interiorul se poate schimba oricând

Modularitatea prototipului se reflectă şi în designul interior al casei, transformabilitatea fiind principala caracteristică a spaţiului interior.

Parterul (zona de zi), un open space configurat sub formă de bucătărie, living şi dining, este echipat cu un mobilier transformabil: un exemplu ar fi masa din bucătărie de două persoane care este uşor extensibilă pentru cazul unei cine cu opt invitaţi, în timp ce canapeaua modulară are nenumărate scenarii de poziţionare.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Adevărul.ro.