Hidroelectrica va lansa o licitaţie pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru

Hidrocentrala Vidraru, veche de 50 de ani, va fi retehnologizată FOTO: Adevărul
Compania Hidroelectrica va demara săptămâna viitoare licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, veche de peste 50 de ani, investiţia fiind estimată la circa 80 de milioane de euro, a declarat, pentru News.ro, administratorul judiciar al societăţii, Remus Borza.

Centrala Vidraru este una dintre cele mai mari din ţară, cu o capacitate de 220 MW, şi a fost pusă în funcţiune în 1964.

„Valoarea estimată este în jur de 78-80 milioane euro. Această retehnologizare ar putea dura între cinci şi şapte ani“, a spus Borza, pentru News.ro.

În mai sau iunie va fi inaugurată centrala de la Bretea, în urma unei investiţii de 48 milioane euro.

Conducerea  Hidroelectrica speră că în acest an va fi inaugurată şi centrala de la Răstoliţa, pentru care este nevoie, însă, de o Hotărâre de Guvern pentru exproprieri. Documentaţia a fost înaintată de către companie Executivului încă din 2012, susţine Borza.

„Noi am băgat deja 948 milioane lei în Răstoliţa, adică peste 200 milioane euro. În plus, avem toate echipamentele montate încă din octombrie 2013. Şi de doi ani aceste echipamente stau şi ruginesc şi nu pot fi puse în funcţiune din cauză că Guvernul nu s-a aplecat timp de un sfert de oră în cele câteva sute de şedinţe ale Executivului să aprobe şi acea HG“, a mai spus Borza pentru News.ro.

În 2016 va fi atribuit şi contractul de retehnologizare pentru centralele Râul Mare-Retezat şi Mărişelu, cu o valoare estimată de 160 de milioane de euro. Investițiile planificate de Hidroelectrica în 2016 se ridică la 250 de milioane de euro.

Compania estimează pentru acest an o producţie de 15 TWh şi un profit brut de 1,3 miliarde lei, care ar fi cel mai mare din istoria companiei. În 2015, profitul brut a scăzut uşor faţă de anul precedent, până la 1,1 miliarde lei, mai scrie News.ro.

În ceea ce priveşte listarea Hidroelectrica la bursă,  Borza afirmă că ar fi o măsură care ar pune Hidroelectrica la adăpost, dar că depinde de momentul ieşirii companiei din insolvenţă.

Administratorul judiciar susţine că valoarea de piaţă a Hidroelectrica ar fi de  cel puţin 5 miliarde de euro. O astfel de valoare ar face din Hidroelectrica cea mai scumpă companie din România, în condiţiile în care OMV Petrom, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), valorează în prezent 13,6 miliarde de lei, adică echivalentul a 3 miliarde de euro.

Pornind de la propriile estimări, Remus Borza anticipează că statul ar putea vinde un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, pentru care s-ar putea încasa 750 de milioane de euro.

Hidroelectrica se află în insolvenţă din iunie 2012, cu excepţia perioadei iunie 2013 – februarie 2014, când a ieşit din procedura judiciară. Compania are circa 3.400 de angajaţi.