Hidroelectrica a obţinut un profit brut de 1,3 miliarde lei în primele zece luni, în creştere cu 34%. Procesele cu Alro, EFT şi Andritz au fost câştigate definitiv

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară
Compania de stat Hidroelectrica estimează că a obţinut un profit brut de 141 milioane de lei în luna octombrie, cu 85% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, şi un câştig de aproape 1,3 miliarde de lei în primele zece luni ale acestui an, în creştere cu 34% faţă de perioada similară a anului trecut.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Potrivit Hidroelectrica, cifra de afaceri din primele zece luni este „sensibil egală“ cu cea de anul trecut, însă, în luna octombrie 2016, vânzările au crescut cu 26% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Producţia din luna octombrie s-a ridicat la 1,3 TWh, în timp ce, la zece luni, Hidroelectrica a produs în total 14,4 TWh, faţă de 13,7 TWh în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Strategia de contractare a Hidroelectrica a permis maximizarea veniturilor şi totodată funcţionarea în siguranţă a SEN (sistemul energetic naţional, n.r.), asigurând, şi în luna octombrie, peste 25% din consumul de energie electrică înregistrat la nivel national, iar în tot acest timp disponibilitatea hidroagregatelor a fost corelată cu un program optim de mentenanţă a acestora“, se arată în comunicatul companiei.

În urmă cu doar patru zile, Hidroelectrica a anunţat că a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit brut de 1,133 miliarde de lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară a anului trecut, la o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.
Pe perioada insolvenţei, Hidroelectrica a devenit una dintre cele mai profitabile şi mai bogate companii de stat din România. Fostul administrator judiciar al companiei, Remus Borza, a estimat că Hidroelectrica a ar putea obţine în acest an un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015.

Curtea de Apel Bucureşti a respins joi toate cele trei recursuri formulate de traderul Energy Financing Team, de producătorul Alro şi de contractorul Andritz Hydro împotriva hotărârilor prin care tribunalul le-a respins cererile împotriva Hidroelectrica.

Pretenţiile financiare ale celor trei companii depăşeau 140 de milioane de lei, potrivit Euro Insol, firma controlată de Remus Borza, care a fost administratorul judiciar al companiei de stat pe perioada insolvenţei.

Astfel, instanţa a respins pretenţiile de 11,3 milioane de lei formulate de EFT împotriva Hidroelectrica, traderul fiind obligat şi la cheltuieli de judecată în recurs de 29.469 de lei.

De asemenea, instanţa a respins şi pretenţiile de 129 milioane lei formulate de producătorul de aluminiu Alro împotriva Hidroelectrica. Alro a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 29.469 de lei.

Curtea de Apel a menţinut totodată şi soluţia dată de Tribunalul Bcureşti, care a respins pretenţiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porţile de Fier II. Andritz a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 de lei.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone