Harta încălzirii: 50.000 de apartamente s-au debranşat în 2015 de la CET-uri. În nouă judeţe, toată populaţia foloseşte sisteme proprii

În mod normal, energia termică este mai ieftin de produs în CET-uri, dar instalaţiile vechi şi pierderile de pe reţele aduc căldura la preţuri tot mai mari către consumatori, ceea ce îi face să se debranşeze FOTO: Mediafax
Aproximativ 50.0000 de apartamente din Romania au fost debranşate, în 2015, de la sistemele centralizate de încălzire, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de producere a energiei termice şi apei calde menajere, după ce în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunţe la CET-uri, potrivit unui studiu al Ariston Thermo.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

În topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări, în 2015, se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figurează ca debranşate. Pe locurile următoare, în top se află şi Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

„Potrivit datelor raportate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente. Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare“, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Datele raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei.

De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri. Potrivit analizei, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

Costurile variază de la un oraş la altul. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei, ceea ce înseamnă că, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere dacă alege instalarea unei centrale proprii de apartament.

Harta incalzirii Ariston

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone