Harta chiriilor din România. Cât cer proprietarii în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării

Proprietarii cer în medie 270 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere din Bucureşti FOTO: Guliver / Getty Images
Nivelul chiriilor a început să crească în această perioadă, în condiţiile în care proprietarii cer mai mult cu până la 10% din cauza apropierii deschiderii anului universitar. La acelaşi tip de locuinţă, cele mai mari chirii se regăsesc în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, în vreme ce sumele cele mai mici sunt cerute în Braşov, Iaşi şi Constanţa.

În general, există un puseu de creşteri în luna septembrie şi prima jumătate din octombrie, iar cei care caută să închirieze locuinţe în această perioadă plătesc „preţul neglijenţei“, a declarat pentru Adevărul analistul imobiliar Radu Zilişteanu. „Cu siguranţă va exista o creştere, eu estimez la 10%. Pe de altă parte, un număr foarte mare de locuinţe se află atât la vânzare, cât şi la închiriere, astfel încât ar trebui să fie creşteri mici“, a mai afirmat Zilişteanu. El spune că un preţ „rezonabil“ este de 8-10 euro pe metrul pătrat pe lună în zonele centrale din Bucureşti, în vreme ce pentru periferie cifra scade la 5 euro pe aceeaşi suprafaţă.

Sectorul 1, vedeta Bucureştiului

Proprietarii cer în medie 270 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere din Bucureşti, potrivit datelor centralizate de portalul Imobiliare.ro. În privinţa distribuţiei pe sectoare, cele mai scumpe garsoniere se află in Sectorul 1, iar cele mai ieftine in Sectorul 6. Chiria unei garsoniere se ridica la sfârşitul lunii august la o medie de 286 de euro în Sectorul 1, la 261 de euro – în Sectorul 3, urmat de Sectorul 4 – cu 246 de euro şi 235 de euro în Sectorul 2, potrivit site-ului Imobiliare.net. Sectoarele 5 şi 6 închid clasamentul, cu medii de 227 de euro şi, respectiv, de 225 de euro, conform sursei citate.

Există însă şi diferenţe, în funcţie de dotări. Astfel, o garsonieră nemobilată din zona Basarabia a Capitalei, cu o suprafaţă de 35 de metri pătraţi şi situată la ultimul etaj al unui bloc cu opt niveluri, poate fi închiriată cu 150 de euro. În Capitală, circa 9% din oferta de garsoniere de închiriat se află sub pragul de 200 de euro considerat accesibil de către studenţi, potrivit Imobiliare.ro.

În privinţa apartamentelor cu două camere, preţul mediu din Capitală se ridică la 400 de euro, însă aproximativ 16% din locuinţele bicamerale aflate în ofertă necesită maximum 300 de euro. În fine, în privinţa apartamentelor de trei camere, proprietarii cer în jur de 600 de euro, cele mai mari sume fiind solicitate în Sectorul 1, unde ajung chiar şi la 860 de euro. Zilişteanu spune că aceste vârfuri sunt atinse atât în funcţie de luxul oferit, cât şi de destinaţie, multe fiind închiriate firmelor. Preţurile pornesc însă de la 200 de euro pentru un apartament nemobilat din zona Pantelimon, în vreme ce pentru un apartament utilat în Vitan se pleacă de la 230 de euro. Potrivit Imobiliare.ro, 17% din locuinţele cu trei camere scoase la închiriere în Capitală au un tarif de până la 400 de euro.

Multinaţionalele ţin preţul sus în Cluj

Municipiul Cluj-Napoca are preţuri comparabile cu cele din Bucureşti. Astfel, o garsonieră se închiriază în medie cu 270 de euro şi numai 13% din garsoniere sunt scoase la închiriat cu mai puţin de 200 de euro, conform Imobiliare.ro. Pentru un apartament de două camere, proprietarii cer în medie 400 de euro, un procent de 23% regăsindu-se sub pragul de 300 de euro, mai arată sursa. În privinţa apartamentelor de trei camere, media din Cluj este de 500 de euro, iar un sfert dintre locuinţele de acest fel se încadrează în suma de 400 de euro pe lună.

„Bucureştiul şi oraşele mari precum Cluj-Napoca mai au şi o altă particularitate: aici sunt sedii sau puncte de lucru pentru multinaţionale, iar expaţii ţin, astfel, mai sus piaţa imobiliară în privinţa chiriilor“, arată analistul imobiliar.

În Timişoara, o garsonieră se închiriază în medie cu 210 euro pe lună. Un apartament de două camere se ocupă la o medie de 350 de euro pe lună, dar pretenţiile a 45% din proprietari nu depăşesc 300 de euro. În privinţa apartamentelor de trei camere, media este de 400 de euro pe lună, însă 52% se află sub acest nivel.