Guvernul suprataxează lichidele vitale: apa și carburanții

Elena Deacu 30-08-2017
Guvernul va reintroduce supraacciza la carburanți, etapizat, începând cu data de 15 septembrie, moment în care prețurile vor crește, în ciuda asigurărilor premierului că ele nu se vor modifica. De asemenea, Executivul plănuiește ca sticlele de apă să fie marcate cu un timbru, ceea ce va duce la scumpirea apei.

Nu crește prețul la carburanți, dar de fapt crește

Supraacciza pe carburanți va fi reintrodusă de Guvern, în două etape – 15 septembrie și 1 octombrie -, în fiecare dintre acestea urmând să se scumpească și benzina și motorina cu câte 0,16 lei pe litru, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Ionuț Mișa.

Declarațiile lui vin în contradictoriu cu cele ale premierului Mihai Tudose, care spunea la începutul lunii august că majorarea accizelor la combustibili nu va duce la creşterea preţului benzinei şi motorinei. „Nu-i va influenţa negativ (pe români – n. red.). Pot să-i asigur”, spunea el, precizând că „au loc discuţii cu reprezentanţii companiilor care vând benzină şi motorină astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi”. „Am făcut o analiză, ele vor creşte după cum ştiţi”, a infirmat, însă, ministrul Finanţelor miercuri.

Apa, viciu sau lux

Guvernul vrea ca sticlele de apă să fie marcate cu un timbru, precum ţigările şi alcoolul, ceea ce probabil va transforma apa în viciu sau în produs de lux, urmând ca producătorii să îi crească preţul.

Potrivit proiectului de lege al resurselor hidrominerale aflat în dezbatere publică, produsele hidrominerale vor fi comercializate doar după marcarea individuală de identificare, realizată cu timbre autoadezive. Acestea vor fi similare cu cele folosite pentru ţigări sau alcool şi vor conduce la scumpirea produsului final de la raft.

Ceea ce se va întâmpla va fi că mulţi producători de apă nu vor putea susţine toate aceste cheltuieli tehnologice şi vor fi nevoiţi să închidă, iar producătorii rămaşi pe piaţă vor scumpi apa la raft pentru a susţine cererea, iar cel afectat va fi tot consumatorul final.