Guvernul Ponta 4 sau despre cum (nu) performează statul care schimbă 70 de miniștri în 30 de luni

Victor Ponta a numit în cei doi ani și jumătate de conducere a Guvernului aproape 70 de miniștri. Însă, pentru un partid care s-a bucurat de o majoritate confortabilă în Parlament, instabilitatea guvernamentală a fost remarcabilă și costisitoare.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

În schema socială de azi, miza politicii pentru insul de rând se numește administrație. Asta înseamnă că politica devine subiect de interes general numai pentru că politicienii devin, la rându-le, administratori de țară. Când se vorbește despre un mediu politic stabil, se face de fapt referire la un mediu administrativ stabil. Iar stabilitatea este importantă pentru orice companie sau organizație care își propune câteva obiective pe termen mediu și lung. Și cum poate performa o organizație care își schimbă 67 de manageri în doar doi ani și jumătate? Nu bine.

E greu de gândit strategic în domenii importante, ca Economia, Educația sau Sănătatea, când numai ultimul minister a fost condus de patru miniștri în cele patru guverne Ponta. Cu schimbări atât de rapide, calitatea managerului (ministrului) ajunge să conteze puțin, dacă nu cumva chiar nu mai contează deloc.

Acestea fiind spuse, CExN al PSD a votat, duminică, 14 decembrie, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4: fără Liviu Dragnea vicepremier, și cu o listă nouă de miniștri PSD, printre care Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel şi Liviu Pop.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, funcţie care ar urma să-i revină lui Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit listei de miniştri prezentată de Victor Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu (PLR).  PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor.

Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose.

Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu, iar la Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Minsiterul Culturii va fi deţinut tot de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu.

Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.

Ședinţa comună pentru votarea noului Guvern restructurat va avea loc astăzi, 15 decembrie, de la ora 18.00

Componenţa Cabinetului Ponta IV:
– Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)
– Gabriel Oprea (Interne)
– Daniel Constantin (Agricultură)
– Rovana Plumb (Muncă)
– Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
– Mihai Tudose (Economie)
– Darius Vâlcov (Finanţe)
– Robert Cazanciuc (Justiţie)
– Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
– Ioan Rus (Transporturi)
– Ionuţ Vulpescu (Cultură)
– Bogdan Aurescu (Externe)
– Mircea Duşa (Apărare)
– Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)
– Sorin Grindeanu (Comunicaţii)
– Adrian Anghel (Diaspora)
– Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)
– Sorin Cîmpeanu (Educaţie)
– Andrei Gerea (Energie şi IMM)
– Graţiela Gavrilescu (Mediu)

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone