Guvernul de la Roma salvează de la faliment cea mai veche bancă din lume

Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar fi pus în pericol economiile a zeci de mii de italieni
Guvernul de la Roma a aprobat un decret pentru salvarea Băncii Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS), după ce cea mai veche bancă din lume nu a reușit să găsească un investitor dispus să participe la majorarea de capital.

A treia bancă italiană trebuia să strângă o sumă totală de cinci miliarde de euro, prin vânzarea de acțiuni și schimbul de datorii pe acțiuni, până la finele lunii, în caz contrar riscând să fie închisă, o mutare care ar submina încrederea în sectorul bancar din peninsulă. Premierul Paolo Gentiloni a anunțat că Executivul a autorizat un fond de 20 de miliarde de euro (20,9 miliarde de dolari) pentru a finanța băncile aflate în dificultate, și în primul rând Monte dei Paschi.

Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acționa în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deținători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forțați să accepte pierderi, pentru ca plătitorii de taxe să nu fie nevoiți să achite întreaga sumă. Totuși, Executivul și Monte dei Paschi au promis protecție pentru aproximativ 40.000 de mici deponenți.

Măsurile aprobate vineri includ posibilitatea ca statul să injecteze capital în bănci pecum și furnizarea de garanții asupra împrumuturilor lor, pentru a se asigura că au suficiente lichidități, scrie Agerpres. Utilizarea fondurilor pentru sectorul bancar va înrăutăți și mai mult situația Italiei, țara cu cel mai ridicat nivel al datoriei publice din zona euro după Grecia. Cei 20 de miliarde de euro vor majora datoria țării la peste 134% din PIB.

Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar fi pus în pericol economiile a zeci de mii de italieni și, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.