Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2016 şi urmează să fie transmis în Parlament spre dezbatere

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pe 2016 FOTO: gov.ro
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2016 şi urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere, acesta prevăzând un deficit bugetar de 2,95% din Produsul Intern Brut (PIB) şi este bazat pe o creştere economică de 4,1%.

Bugetul pentru 2016 prevede venituri totale de 231,12 miliarde de lei, în creştere cu 1,6% faţă de anul curent, fiind bazat pe o creştere economică de 4,1%, iar PIB este estimat la 746,6 miliarde de lei, cu 6% mai mare decât cel preconizat pentru acest an, potrivit proiectului de lege.

„În cursul serii (marţi seara – n.r.) au venit peste 100 de elemente de luat în considerare, observaţii pe care participanţii la dezbaterea publică le-au trimis Ministerului pentru Dialog Civic, unele sunt punctuale, altele foarte generale, au fost şi întrebări cum se alocă banii. O parte dintre acestea le-am introdus deja în proiect, unele se reflectau deja, pe altele trebuie să explicăm de ce n-au fost introduse“, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, după şedinţa de guvern.

El a arătat că este binevenit procesul de consultare şi explicare, menţionând că miniştrii care vor participa la dezbatere vor fi pregătiţi cu clarificări.

„Vom pune la dispoziţia Parlamentului observaţiile pe care le-am primit, suntem deschişi să le punem la dispoziţie toate observaţiile, dacă vor dori să le ia în considerare şi să aducă amendamente proiectului de buget“, a spus Suciu.

Executivul estimează pentru anul viitor o creştere a veniturilor nominale cu 1,6%, la 231,12 miliarde de lei, proiecţia veniturilor bugetului general consolidat realizându-se pe baza indicatorilor macroeconomici calculaţi de Comisia Naţională de Prognoză. Cele mai mari creşteri estimate de venituri, de 8,3%, provin din TVA, care vor totaliza 52,34 miliarde de lei, faţă de nivelul de 57,06 miliarde de lei estimat în acest an, cu o pondere de 22,6% din totalul veniturilor bugetare, potrivit proiectului de lege. Aceeaşi creştere este prevăzută pentru alte venituri fiscale, care vor totaliza 8,99 miliarde de lei, cu o pondere de 3,9%, faţă de 8,3 miliarde de lei în 2015.

Contribuţiile din asigurări sociale vor urca cu 7,6%, la 61,74 miliarde de lei, reprezentând 26,7% din totalul veniturilor. Veniturile atrase din impozitul pe profit vor fi mai mari cu 5,4%, ajungând la 14,38 miliarde de lei (pondere de 6,2%), iar cele din impozitul pe salarii şi venit se vor reduce uşor, de la 26,22 miliarde de lei la 26,2 miliarde de lei (pondere de 11,3%).

Impozitele pe taxe şi proprietate vor aduce venituri mai mari cu 2,77%, de 5,98 miliarde de lei, reprezentând 2,6% din veniturile totale, iar accizele vor contribui cu venituri mai mari cu 5,15%, care vor ajunge la 27,28 miliarde de lei (11,8%). Totodată, sumele primite de la UE vor urca cu 3,1%, la circa 13,16 miliarde de lei.

Bugetul pe 2016 a fost proiectat pe baza unui deficit ESA de 2,95% din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8% din PIB şi un deficit structural de 2,73% din PIB. Guvernul se aşteaptă la încasări în 2016 peste nivelul programat, întrucât pentru unele măsuri au fost estimate încasări moderate, precum cele privind amnistia fiscală. Totodată, preconizează venituri bugetare suplimentare din efecte economice de runda a doua. Executivul estimează accelerarea investiţiilor private, în special a investiţiilor străine directe, dar şi creşterea consumului privat peste nivelul prognozat. De asemenea, se aşteaptă la o accelerare a ritmului de redresare economică în UE, cu impact asupra cererii externe a României.

Proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2016 va fi transmis în Parlament spre dezbatere. Astăzi, începând cu ora 14.00, are loc la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Bălcescu, la parterul Camerei Deputaţilor, dezbaterea publică despre structura şi priorităţile proiectului de buget pe 2016, organizată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.