Greu de pariat sau Poate noua legislație din industria norocului să readucă în România agențiile de talia Bet365?

Cifrele arată că peste un milion de români obișnuiesc să parieze pe evenimentele sportive și alte jocuri de noroc din oferta agențiilor FOTO: Mediafax
Riscați un pariu la întrebarea cum ar putea noul sistem de impozitare a jocurilor de noroc să convingă marile agenții internaționale că reîntoarcerea într-o piață românească de peste un miliard de euro este o idee bună? Rien ne va plus!

În toamna lui 2014, unul dintre cele mai importante site-uri de pariuri sportive din lume, Bet365, anunța că nu mai acceptă înregistrarea clienților noi din România. Într-o piață a pariurilor sportive desosebit de dinamică și expansivă, știrea surprindea: de ce, când tot mai mulți români sunt inițiați în acest tip de joc de noroc, unul dintre marii jucători online alege să-și încheie socotelile din România?

Înainte de orice încercare de răspuns, se cuvine lărgirea contextului. Bet365 organizează o sumedenie de jocuri de noroc online, de la poker și alte discipline de casino, până la obșnuitele lozuri. Dar mai presus de toate, Bet365 este cunoscut și recunoscut ca una dintre cele mai mari agenții de pariuri sportive din lume. Tocmai din acest motiv, discuția trebuie mutată, măcăr într-o măsură, spre piața de divertisment sportiv.

În primul rând, e bine de notat că sportul are două principale componente: prima se rezumă la gestul de a face sport (sportivul amator se înscrie aici, indiferent de sporturile practicate), a doua se referă la divertismentul sportiv, iar aici intră toate activitățile care fac din sport o formă de divertisment, de la transmisiuni sportive și până la pariuri sportive. În ultimii ani, odată cu avansul tehnologiilor mobile, componenta de divertisment a devenit mult mai complexă, odată cu ea dezvoltându-se și piața pariurilor sportive online: a devenit ușor să pariezi în direct de pe smartphone, ba chiar să urmărești transmisiunea directă a evenimentelor favorite.

Un joc online fără reguli

Însă creșterea pieței de pariuri sportive până la peste 1,2 miliarde de euro de euro, după ultimele estimări, se observă cel mai bine în offline, pe stradă. Potrivit statisticilor, în România funcționează aproape 3.800 de agenţii de pariuri. Spre comparație, numărul farmacilor ar fi scăzut sub 5.000. Cele mai importante cinci agenții de pariuri din România dețin peste 70% dintr-o piață pe care activează până în 20 de firme.

Citiți și: Cartonașul roșu sau Cum a intrat fotbalul românesc în insolvență

Cifrele arată că peste un milion de români obișnuiesc să parieze pe evenimentele sportive și alte jocuri de noroc din oferta agențiilor, așa că inclusiv pentru o companie de nivelul Bet365, piața locală ar fi trebuit să pară interesantă. Și este lesne de înșeles că altele (nu valoarea și dinamica pariurilor sportive) sunt motivele ieșirii din România. Ele țin, în mare măsură, de legislație.

Autorităţile au constatat, mai ales în ultimii ani, tot mai multe cazuri de evaziune fiscală, iar cele mai multe s-au petrecut în zona pariurilor online organizate de companii străine. De altfel, legislația din România obligă casele de pariuri online să se asocieze cu un organizator offline pentru a-și obține o licență de organizare a pariurilor din spațiul virtual. Asta a plasat multe firme internaționale – printre ele și Bet365 – în ilegalitate, pentru că multe dintre agențiile străine online nu puteau plăti impozite în România.

Noroc cu impozitarea norocului

Practic,  în momentul retragerii Bet365 din România, la finele lui 2014, Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN) arăta foarte clar că în România nu exista nicio autorizaţie emisă pentru organizarea de jocuri de noroc online. Altfel spus, Bet365 a părăsit România înainte să reușească măcar să intre cum trebuie în jocuri. Și același lucu s-a întâmplat și cu alte două mari agenții online internaționale, bwin și Gamebookers, retrase și ele din țara noastră înaintea Bet365.

Între timp, la jumătate lui februarie, impozitarea jocurilor de noroc din România s-a schimbat. Astfel, guvernul elimina pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câştigurile din jocuri de noroc şi introducea taxarea progresivă în trei trepte, de 1%, 16% şi 25% în funcţie de nivelul veniturilor: 1% pentru toate sumele obținute, 16% dacă veniturile depășesc echivalentul a 15.000 de euro, 25% pentru câștigurile mai mari de 100.000 de euro. Până anul acesta, doar sumele mai mari de 600 de lei erau impozitate (la sursă) cu 25%, dar pe venitul net realizat în ziua respectivă de organizator sau jucător.

Noile prevederi spun că nu vor fi impozitate la sursă veniturile realizate online, astfel că persoanele norocoase trebuie să depună la administraţia fiscală o declaraţie privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, statul urmând să stabilească impozitul datorat. Desigur, organizatorul de jocuri de noroc va fi obligat să păstreze o evidenţă nominală a persoanelor fizice care au obţinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro şi să le declare statului.

Acum, mulți cred că noua legislație ar putea să readucă Bet365, bwin și Gamebookers în România, mai ales că autoritățile au devenit interesate de mai buna colectare a impozitelor dintr-o piață a pariurilor sportive care nu dă niciun semn de oboseală, ba dimpotrivă. Iar primul pas pe care noile prevederi legislative îl pot face este să aducă în legalitate organizarea pariurilor sportive online.