Giganții petrolului nu ajung la o înțelegere pentru reducerea producției, din cauza Iranului

Raluca Florescu 30-10-2016
Membrii OPEC nu au ajuns la o înțelegere privind reducerea producției de țitei FOTO: AP
Oficialii Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea producției de țiței, după negocieri îndelungate pe durata weekend-ului, potrivit Reuters și Wall Street Journal.
Share on Facebook6Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Negocierile au eșuat deoarece Iranul nu a fost de acord cu înghețarea producției de țiței, scrie Reuters, citând surse, potrivit Agerpres.

Reuniunea a scos în evidență divergențele dintre statele membre ale OPEC, în special dintre liderul de facto al cartelului, Arabia Saudită, și Iran.

Autoritățile de la Teheran vor să-și recâștige cota de piață înregistrată înainte de aplicarea sancțiunilor internaționale, și apoi să fie de acord cu o reducere a producției. Cele două state concurează pentru influență în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria și Yemen.

Comitetul experților se va întâlni din nou la Viena în 25 noiembrie, înaintea următoarei reuniuni a miniștrilor țărilor membre OPEC, programată în 30 noiembrie, “pentru a finaliza cotele individuale”, susțin sursele.

Oficialii OPEC s-au întâlnit sâmbătă și cu producători de țiței din afara cartelului (Rusia, Kazahstan, Mexic, Oman, Azerbaidjan, Brazilia și Bolivia), pentru a discuta reducerea producției de țiței. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a înjumătățit din cauza supraproducției.
Vineri, la bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,76 dolari, ajungând la 49,71 dolari.

Share on Facebook6Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone