Ghidul practic al costurilor reduse: renovarea unei case pe bani (mai) puțini

Renovarea unei case trebuie să pornească de jos în sus, de la fundaţie la structura de rezistenţă şi mai apoi la zidărie şi acoperiş FOTO: Guliver/ Getty Images
Renovarea unei case, fie că vorbim de modernizarea unei case bătrâneşti, a uneia de lemn, sau pur şi simplu de creşterea gradului de confort prin dotarea cu sisteme noi, se poate transforma într-un lung şir de operaţiuni complicate, de durată şi, de cele mai multe ori, costisitoare.

Renovarea unei case implică schimbarea finisajelor pentru pereţi, podea sau parchet, tâmplăria – respectiv uşi şi ferestre, şi chiar montarea unor noi sisteme electrice, de gaze sau de apă, inclusiv ţevi, robineţi sau instalaţii sanitare. De asemenea, şi acoperişul poate fi vizat, caz în care costurile cresc. La fel şi în cazul în care se doreşte izolarea termică a locuinţei.

Renovarea unei case bătrâneşti de lemn. Cum procedăm

Chiar dacă au fundaţie puternică, scurgerea timpului produce efecte vizibile asupra caselor vechi, mai ales dacă sunt realizate din lemn, astfel că este indicată renovarea. În această situaţie, este recomandată evaluarea de jos în sus, adică pornind de la starea fundaţiei, la structura de rezistenţă şi mai departe la zidărie.

În cazul în care acoperişul este susţinut de bârne şi stâlpi de lemn masiv, acestea sunt primele elemente care trebuie verificate şi înlocuite dacă se constată probleme. Mai pot exista situaţii în care se poate dori o mansardare, ceea ce va creşte, din nou costurile pentru amenajare prin renovarea casei.

Schimbarea acoperişului la renovarea unei case poate avea şi ea, mai multe implicaţii. De exemplu, dacă se doreşte schimbare tablei cu ţiglă, atunci trebuie verificat dacă bârnele şi căpriorii pot susţine greutatea suplimentară. În cazul unei case cu ţiglă, aceasta poate fi înlocuită sau periată şi curăţată cea veche, în cazul în care se prezintă în stare bună.

La renovarea unei case, pereţii pot fi şi ei întăriţi cu plasă şi ciment, în vreme ce vechile uşi şi ferestre bătrâneşti, chiar dacă dau un aer clasic, trebuie schimbate cu unele moderne, fie din PVC, fie din lemn, care să asigure o etanşeitate mai bună şi să prevină pierderea căldurii.

În caz că ţineţi la aspectul tradiţional, renovarea unei case mai implică şi costuri suplimentare pentru pridvor, prispă, sală sau ornamentele în stil popular. În fine, şi mobilierul necesită fonduri suplimentare în acest caz.

Citiți mai multe despre costurile renovării unei case pe „Adevărul”