Ghidul micului antreprenor: Plantații de roșii cu fonduri europene

Dacă plantaţia de roşii e pe lista dumneavoastră de idei de afaceri în agricultură trebuie să ştiţi că irigarea este o altă operaţiune extrem de importantă FOTO: Guliver / Getty Images
Cei care vor să obţină fonduri europene pentru o plantaţie de roşii trebuie să se grăbească cu proiectul întrucât ar fi nevoie să înceapă lucrările.

Roşiile se plantează din primăvară, cam pe la sfârşitul lunii aprilie, dacă e vorba de culturile de vară. De asemenea, plantaţiile care dau recolta toamna se pun până la sfârşitul lunii mai. La o suprafaţă de două hectare, pentru pregătirea terenului, adică arătura, discuitul şi îngrăşăminte ar trebui un buget de aproximativ 2.000 de lei.

Răsadurile, care se pot cumpăra de la solarii, ar costa în jur de 9.000 de lei. Pentru cele două hectare ar trebui în jur de 70.000 de plante, iar în această investiţie intră şi mâna de lucru la plantare şi transportul, scrie Adevărul.

Apoi, vara, urmează prăşitul, care se face atât mecanic, cât şi manual. La o suprafaţă de 2 hectare, acest operaţiuni ar costa în jur de 700 de lei. De obicei, aceste lucrări se fac în a doua jumătate a lunii iunie.

Dacă plantaţia de roşii e pe lista dumneavoastră de idei de afaceri în agricultură trebuie să ştiţi că irigarea este o altă operaţiune extrem de importantă. Se face cam la 10 zile. Astfel, e bine să căutaţi un teren care să fie aproape de o sursă de apă, mai ales în primii ani, ca să nu faceţi o investiţie foarte mare în sisteme de irigaţie chiar de la începutul afacerii. Specialiştii în agricultură spun că cele două hectare, dacă sunt îngrijite ca la carte ar putea produce în jur de 80 de tone de roşii.

Fonduri europene pentru o plantaţie de roşii. Prin ce măsuri se pot obţine banii

La jumătatea lunii aprilie, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care se va derula până în 2020 ar urma să primească un aviz din partea Uniunii Europene.

România şi-a propus să investească prin acest program peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Adevărul.ro.