Ghid pentru oamenii de afaceri britanici care vin în România, redevenită „tigrul Europei”: feriți-vă de hoții deghizați în polițiști

Raluca Florescu 23-11-2016
Oamenilor de afaceri britanici lis e recomandă să se ferească de hoți FOTO: Guliver / Getty Images
Un ghid realizat recent de Guvernul britanic și dedicat investitorilor străini în România le atrage atenția acestora că afacerile sunt în continuare marcate de un grad ridicat de birocrație. Din punct de vedere cultural, mediul de business este formal și bazat pe ierarhie, potrivit profit.ro.

Investitorilor li se recomandă să nu exagereze cu lauda de sine când vine vorba de propriile realizări în afaceri și să fie punctuali, dar și atenți la hoți deghizați în polițiști, la furturile din trenuri, camere de hotel sau prin clonarea cardurilor.

Ghidul a fost realizat recent de către un departament specializat al Guvernului britanic și, pe lângă datele macro-economice specifice României, le oferă oamenilor de afaceri străini și sfaturi concrete privind problemele zilnice, particularitățile mediului de afaceri și eticheta de business din România.
În document este remarcat faptul că România a devenit „tigrul economic” al Europei, cunoscând cel mai ridicat ritm de creștere din UE. Pe de altă parte, după Polonia, România este a doua cea mai mare iață de desfacere din zonă.

 „Românii pun mare importanță pe curtoazia și respectul afișat pentru oamenii mai în vârstă sau aflați pe o poziție superioară, iar întrunirile au tendința de a fi în mare măsură formale și dominate cel mai adesea de superiorul cu cel mai înalt grad, în timp ce deciziile sunt foarte rar puse în discuție sau contestate de cei de rang inferior. În astfel de întâlniri nu prea există discuții colocviale sau informale. Nu trebuie să puneți întrebări personale, deoarece românii prețuiesc discreția privind viața privată”, este una din recomandări.

Punctualitate în mediul privat, nu și în cel de stat

Ghidul le recomandă investitorilor să ajungă la timp la acestea sau chiar mai devreme, având în vedere că punctualitate este considerată un atuu în afaceri, dar mai degrabă în mediul privat, nu și în cel de stat.
„Adesea există un protocol strict privind locurile, așa că așteptați să vi se spună unde să vă așezați. Nu vă dați jos sacoul fără să cereți voie și până când românul cu rangul cel mai înalt nu face același lucru. Apoi așteptați-vă să petreceți ceva timp cunoscând interlocutorii înainte de a începe să discutați afaceri”, este o altă recomandare.

Ghidul le transmite oamenilor de afaceri străini să își prezinte afacerea cu date ușor de înțeles și care să le dovedească susținerile.

„Feriți-vă să faceți afirmații exagerate! Românii preferă să facă afaceri cu oameni onești și care nu se laudă cu realizările lor personale sau financiare. Întotdeauna evitați discuțiile în contradictoriu și tacticile de vânzare bazate pe intimidare”, sunt sfătuiți în mod explicit investitorii.

În acest context, ghidul notează însă că indicele precepției privind corupția din România rămâne ridicat, țara noastră situându-se pe locul 58 în lume în 2015 în clasamentul percepției privind cele mai puțin corupte țări. Mai mult, ghidul notează că “există o amenințare persistentă din perspectiva terorismului”.
Investitorilor britanici li se recomandă să păstreze în România un nivel de vigilență privind securitatea proprie cel puțin la nivelul de acasă. Oamenilor de afaceri li se atrage atenția că până și copiii ajung să fie implicați în grupurile de crimă organizată, iar hoții să fie deghizați ca polițiști.