Geografia bogăției: cum arată harta mondială a averilor individuale de peste 100 de milioane de dolari

FOTO: Guliver/ Getty Images
Wealth Report 2015, raportul Knigt Frank care analizează evoluția averilor la nivel mondial, confirmă încă o dată asaltul piețelor emergente.

Spunem că o societate de tip America de Sud, cu o clasă numeroasă de oameni foarte săraci și o pătură subțire de oameni super-bogați, nu este un ideal de dezvoltare. Însă pentru speculatorii dornici de înavuțire rapidă, El Dorado se găsește acum în China, India sau Africa.

Unul dintre cei mai cunoscuți speculatori financiari și un autor de succes, Doug Casey, spune că fenomene precum cele din timpul goanei după aur, care a atras mii de aventurieri în California, Colorado sau Klondike, se petrec acum în zone precum Africa și Asia. El spune că, dacă ar fi din nou tânar, mai degrabă ar pleca în Africa să dea marea lovitură, decât să urmeze cursurile unei universități.

În primul rând, creșterea clasei sociale cu averi de peste opt cifre este cea mai scăzută în Occident. De exemplu, regiuni precum America de Nord, Europa și Asia Australă vor avea cea mai scăzută contribuție la categoria celor care au reușit să acumuleze averi de peste 100 de milioane de dolari, cu o rată de 25% pentru deceniul următor.

romania_ungaria_2013

În piețele dezvoltate, marile oportunități au fost consumate, fiind deja speculate, iar ritmul dezvoltării economice este mai redus. Este adevărat că în aceste state există o clasă de mijloc stabilă și numeroasă.

Partidul Comunist Chinez, pepinieră de miliardari

La nivelul următor, Asia este pe primul loc la aproapte toate categoriile de mari averi. Aici numărul miliardarilor va crește, atât în valoare absolută, cât și procentual, cel mai rapid. Peste 10 ani este preconizat ca aici să fie cu 342 mai mulți miliardari, cu 70% mai mulți față de 2014.

Tot aici, 5.169 de oameni de afaceri vor cumula în următorul deceniu averi mai mari de 100 milioane de dolari. Prin contrast, America de Nord va adăuga doar 3.079 de asemenea averi, creșterea fiind mai mică de jumătate (25%).

Dacă în Asia numărul milionarilor este uimitor, raportat la numărul de locuitori recordul e deținut de  Africa – peste un deceniu, pe Continentul Negru vor fi cu 53% mai mulți milionari decât în prezent, cea mai înaltă rată de creștere din lume.

De aceea, din punct vedere al îmogățirilor peste noapte, cel mai bine ar fi să fie speculate oportunitățile din statele africane.