Gazoductul Giurgiu-Ruse va funcţiona la capacitate maximă în 2019

Conducta Giurgiu-Ruse are o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 5,2 kilometri pe cel al României
Gazoductul Giurgiu-Ruse nu va funcţiona la capacitate maximă înainte de anul 2019, a anunţat vineri ministrul bulgar al Energiei, Temenujka Petkova, acuzând lipsa unei staţii de comprimare pe malul românesc al Dunării, relatează Sofia News Agency, citată de News.ro. Petkova le-a explicat parlamentarilor bulgari că autorităţile române au transmis asigurări, atât către Sofia, cât şi către Bruxelles, că vor accelera lucrările.

În cazul unei situaţii de criză, Bulgaria ar putea primi zilnic până la patru milioane de metri cubi de gaz dinspre România, prin interconectorul care a fost finalizat şi inaugurat oficial în luna noiembrie.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanţat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro alocate lucrărilor de pe malul românesc şi 13 milioane de euro pentru partea bulgară. Staţia de măsurare a gazelor din Giurgiu permite circulaţia gazelor în ambele sensuri, fiind dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde metri cubi pe an în ambele sensuri.

Proiectul de interconectare este, în prezent, singurul prin care se poate asigura transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Proiectul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria), împărţit în două faze, face parte din Planul de dezvoltare al Transgaz în perioada 2014-2023 şi se regăseşte pe lista actualizată a proiectelor de interes comun adoptată de Comisia Europeană.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 5,2 kilometri pe cel al României, trebuia să fie finalizată încă din anul 2012, dar proiectul a întârziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării. Conducta, care va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 de milioane de metri cubi pe an, va putea fi folosită atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi de gaze naturale.

Transgaz a semnat, la începutul lunii septembrie, la Budapesta, acordul prin care primeşte o finanţare europeană de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrările de pe teritoriul României la gazoductul BRUA. Primele importuri şi exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, începând cu anul gazier 2016-2017.