Gata cu criza imobiliară? Au reînceput vânzările de apartamente încă din fază de proiect

„Principalii dezvoltatori de pe piață sun dezvoltatorii români” FOTO: Mediafax
La mai bine de cinci ani de la căderea pieței imobiliare, proiectele rezidențiale dau semne de revenire, iar cumpărătorii reîncep să facă achiziții încă din faza de proiect.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

2015 a fost un an bun pentru piața locuințelor, atât pentru vânzători – care au mai urcat puțin prețurile -, cât și pentru cumpărători –  care au beneficiat de programe de creditare mai avantajoase.

Prețurile locuințelor au fost variate, în funcție de zonă, dar și de apetitul pentru achiziții. Cel mai căutat segment de apartamente a fost cel de două camere, unde  prețurile au variat de la aproximativ 30.000 de euro în provincie, la o medie de peste 60.000 de euro în București.

O altă piață imobiliară pe care analiștii o consideră în creștere este cea din Cluj-Napoca, susținută în special de achiziții făcute de persoane care lucrează în zona de IT. Același lucru este sesizat și în București, unde marea masă de clienți vine din zona corporațiilor.

Și toate acestea după un interval de patru ani, 2009-2013, în care se părea că se va prăbuși total pe fondul scăderilor de prețuri de peste 50%.

„După 2012 – 2013, piața imobiliară s-a maturizat și astăzi avem o piață mai educată atât din punct de vedere al cumpărătorului, cât și din punctul de vedere al dezvoltatorului”, susține Matei Maloș, managing partner la agenția de consultanță imobiliară HomeFinders.

Primele creșteri de prețuri de după perioada de criză s-au înregistrat în București, unde se dezvoltă și cel mai mare proiect imobiliar din țară, în zona Metalurgiei, cu o ofertă de circa 15.000 de unități.

„Au reapărut pe piață proiecte de dimensiuni mari și foarte mari, care cuprind peste 1.000 de unități. Au reapărut pe piață și proiectele vechi, dar și investitorii care au prins curaj pe fondul revenirii cererii”, explică Maloș.

Achiziții de la prima cărămidă

Anul acesta, piața imobiliară a prins din nou curaj și o confirmă cererea tot mai mare. În București, mai ales, cumpărătorilor le-a revenit încrederea și au reînceput achizițiile încă din faza de proiect.

„Foarte interesant, au început vânzările off-plan. Din ce în ce mai mulți cumpărători au din nou încredere, angajează un avocat sau un consultant comercial și își asumă plata unui avans pentru achiziția apartamentului în faza de proiect, fie că e doar pe planșă sau la nivel de fundație”, spune Maloș.

Analiștii mai spun că în perioada de criză au existat și dezvoltatori care și-au asumat riscuri și au continuat să iasă cu proiecte noi.

„Principalii dezvoltatori de pe piață sunt dezvoltatorii români care în perioada de criză, de scădere a prețurilor, între 2009-2012, au fost printre puținii care au construit, au căpătat experiență, au înțeles foarte bine piața și astăzi domină construcțiile rezidențiale”, clarifică Matei Maloș.

Creșterea interesului pentru achiziții a fost însă stimulat de programele de creditare în lei, dar și de cumpărători care au avut economii și au vrut să dobândească o proprietate.

„Prima Casă a susținut și a fost una din barierele care stopat scăderea prețurilor. Dar în primul rând cred că și cumpărătorii s-au plictisit să aștepte. Este un atribut al românilor dorința de achiziție imobiliară, spre deosebire de alte piețe unde apetitul pentru cumpărare este mai scăzut față de cel de închiriere”, explică Matei Maloș.

Acesta mai spune că proiectele ieftine au și riscuri. Mai multe proiecte de la periferie, în special din Capitală, de exemplu, s-au făcut fără o colaborare între dezvoltator și administrația locală. Asta face ca mai multe apartamente să nu fi beneficiat la achiziție de racordare la utilități și curent electric.

La nivelul Bucureștiului, diferențele de prețuri dintre periferie și zona de centru-nord sunt destul de mari. Pe prima zonă, prețurile sunt de 1.200-1.600 de euro pe metru pătrat util, în timp ce în est, vest și sud metrul pătrta util variază de la 900 la 1.100 de euro. Analiștii imobiliari atrag atenția clienților să fie atenți la exercițiile de marketing ale vânzătorilor, care publică în promoții prețul pe metru pătrat construit, care poate fi mai mic și cu 40-50% decât cel util.

Cum au evoluat prețurile în 2015

Analiștii recunosc că eficiența pieței ține și de programul Prima Casă. Practic, acest program a adus cam 20% din vânzări. O dinamică a prețurilor pe 2015 arată cum prețurile au crescut de la lună la lună pe anumite segmente cu câteva procente. Asta face ca prețul mediu al unui apartament tranzacționat în zonele centru și nord ale Bucureștiului să fie de circa 68.000 de euro, iar în zonele periferice să fie estimat la 50.000 de euro.

Potrivit consultanților imobiliari, cele mai multe cereri vin din partea cuplurilor tinere. „Familiile tinere sunt cele care sunt mai active. Ca un element de culoare pot să spun că decizia finală în ceea ce prevede achiziția apartamentului aparține doamnelor”, arată Matei Maloș.

Dată fiind diversitatea cumpărătorilor, cu vârse de la 25 la 50 de ani, mai toate zonele și tipurile de apartamente sunt căutate. Potrivit datelor din piață, construcțiile de locuințe au crescut cu 60% față de perioada de criză, iar tranzacțiile cu 30%.

Dinamica pieței ne arată că, la începutul acestui an, fondurile de investiții erau interesate de achiziții de terenuri de peste 1.000 de metri pătrați în zona centrală,. În funcție de suprafață, prețurile terenurilor au oscilat între 1.200 și 3.000 de euro.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone