FOTO VIDEO Povestea lui Muhammad Ali, legenda care a împărţit pumni în ringul de box şi fapte bune în rândul săracilor

Cariera lui Muhammad Ali s-a compus din 61 de meciuri, dintre care un număr de 56 au fost victorii
Muhammad Ali, legendarul pugilist care s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 74 de ani, a fost întotdeauna sensibil la suferinţele celor mulţi şi săraci, implicându-se activ, până la sfârşitul vieţii sale, în campanii de sprijin al celor cu nevoi.

Deşi s-a remarcat pe seama comentariilor sale spumoase şi într-o oarecare măsură infatuate, care au făcut la rândul lor istorie, Muhammad Ali a fost şi a rămas până la sfârşitul vieţii un om de o modestie rară, un om cu suflet mare, timid chiar, particularităţi pe care a învăţat să şi le ascundă în spatele glumelor şi ironiilor sale.

Ali a fost un rebel neobosit împotriva sistemelor politice. Firea sa sensibilă la suferinţele celor mulţi şi săraci l-a făcut să se implice activ în sponsorizarea misiunilor umanitate în Afganistan şi Coreea de Nord. De asemenea, el s-a implicat puternic în trimiterea de echipamente medicale în Cuba, în ciuda embargoului împus acestei ţări, unde sărăcia domneşte. Tot el este omul care s-a dus până în Irak pentru a trata eliberarea a 15 angajaţi ONU în timpul Primului Război din Golf. Şi tot el s-a numărat printre primii oameni care au ajuns în Africa de Sud pentru a-l felicita personal pe Nelson Mandela după eliberarea acestuia din închisoare.

fidel castro si muhammad ali in havana 1996 FOTO brooklynmuseum
Liderul Fidel Castro, pugilistul cubanez Tiofilo Stevenson şi Muhammad Ali, în Havana, în 1996 FOTO: brooklynmuseum.org

Chiar şi la bătrâneţe, frământat de maladia Parkinson ajunsă în stadiu destul de avansat, misiunile umanitare au fost foarte importante pentru Regele Ringului de odinioară. A ales să-i ajute ajute pe nefericiţii din Lumea a Treia, livându-le acestora 232 milioane de mese zilnice. Călător activ prin lume, Ali a oferit mese gratis şi medicamente pentru copii din Coasta de Fildeş, Indonezia, Mexic, Maroc şi multe alte state.

Tot el s-a implicat masiv într-o serie de evenimente sociale de mare anvergură destinate strângerii de fonduri pentru persoanele fără adăpost din Statele Unite. Ali este stindardul modificărilor legale care vizează o mai bună protecţie a copiilor din SUA.

Nu i-a uitat nici pe boxeri, el fiind în spatele celebrei „Muhammad Ali Boxim Referorm Act“, o lege federală care protejează statutul boxerilor profesionişti de promotorii lipsiţi de scrupule, şi reglementează asigurările medicale atât de necesare acestei categorii de sportivi de contact, foarte expuşi de altfel problemelor de sănătate.

Şi eroii se pot îmbolnăvi

Ali a fost într-adevăr un greu unic. Jab-ul său de stânga era aproape perfect, iar cu ajutorul său îşi dezechilibra adversarii. Tot cu jab-ul putea ţinuti pe loc un oponen suficient timp încât să-l doboare definitiv cu o lovitură a braţului din spate. Avea de altfel lovituri nimicitoare de dreapta cu care a dat multe KO-uri. În perioada sa de glorie, Ali a fost un luptător defensiv prin excelenţă, folosindu-se de viteza sa naturală pentru a evita pe cât posibil loviturile adversarilor, precum şi de alonja sa mare pentru a-i ţine pe aceştia la distanţă.

Spre sfârşitul carierei, însă, Ali şi-a pierdut mare parte din aceste calităţi, şi a apucat să încaseze lovituri foarte puternice de la Joe Frazier, Ken Norton, George Foreman şi Larry Holmes. Capacitatea sa de a încasa lovituri puternice l-a costat scump. După retragerea din viaţa sportivă, Ali a fost diagnosticat cu maladia Parkinson, iar medicii susţin că aceasta a fost provocată în mare parte de cumulul uriaş de lovituri încasate de-a lungul fulminantei sale cariere. Maladia s-a declanşat la scurt timp după retragerea sa petrecută în anul 1981.

Cariera lui Muhammad Ali s-a compus din 61 de meciuri, dintre care un număr de 56 au fost victorii (37 dintre acestea prin KO) şi 5 înfrângeri (un singur KO).

mohammad ali in zair 1974 FOTO latomes
Pugilistul Mohammad Ali, însoţit de fanii săi tineri, în timpul unei călătorii în Zair, înainte de lupta împotriva lui George Foreman, în octombrie 1974 FOTO: latimes.com

Fostul pugilist Muhammad Ali a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phienix cu probleme respiratorii, a anunţat familia sa. „Este o zi tristă în viaţă. L-am iubit pe Muhammad Ali, era prietenul meu. Ali nu va muri niciodată“, a declarat Don King, care a promovat o parte dintre cele mai importante meciuri ale fostului pugilist.

Fostul pugilist Muhammad Ali, în vârstă de 74 de ani, a fost spitalizat din cauza unei probleme respiratorii, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al familiei, Bob Gunnell.

Muhammad Ali, care locuia în Phoenix (Arizona) a avut probleme cardiace în ultimii ani şi a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015.