FOTO Viața migranților români, plecați să muncească pe câmpurile străinilor

Fotografiile arată o lume diferită față de ce-și imaginează românii, când pleacă din țară FOTO: Irvin Villegas
Românii plecați la muncă în agricultura țărilor mai bogate au devenit un subiect la îndemână pentru presa românească, cea străină, dar și pentru unii fotografi.

Irving Villegas, un fotograf freelancer din Mexic, a surprins truda muncitorilor sezonieri care lucrau, în vara anului 2007, pe un câmp cultivat cu sparanghel. La aproape 20 de mile de Frankfurt, polonezi, români și persoane de alte naționalități umblau printre rândurile formate în pământul fierbinte, mai mult dezbrăcați decât îmbrăcați.

Fotografiile mexicanului arată o lume diferită față de imaginea pe care românii și-o creionează, în țară, când încă visează la condiții de muncă mai bune și la salarii peste cele din România. În încercarea de a desființa o serie de stereotipuri, Villegas a realizat un proiect prin care prezintă o problemă periferică a societății: munca (ne)calificată în agricultură, pe care străinii nu sunt dispuși să o îndeplinească, preferând să plătească mâna de lucru ieftină din estul Europei.

Citiți și: Nu doar “curve” și “golani”: Trei episoade în care a fost umilit cel mai mare investitor în România – Diaspora

muncitori - romani - agricultura - strainatate - munca - irving villegas

FOTO: Irving Villegas
FOTO: Irving Villegas

 

Muncitorii au program de lucru de 10 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. În pauza de prânz, mănâncă preparatele pregătite de operatorii de hotel. Câștigă între 27 și 57 de cenți pentru fiecare kilogram de sparanghel și plătesc patru dolari pentru o masă decentă.

muncitori - romani - agricultura - strainatate - dormitor - irving villegas

muncitori - romani - agricultura - strainatate - telefon - irving villegas
FOTO: Irving Villegas

 

Dorul de casă și de cei dragi este înăbușit de oboseală. Zilnic, ora de trezire este 5:00 dimineața.

muncitori - romani - agricultura - strainatate - autocar - irving villegas

muncitori - romani - agricultura - strainatate - acasa - irving villegas
FOTO: Irving Villegas

 

După câteva săptămâni de muncă, primul val de lucrători se întoarce acasă, la familii. Este înlocuit de al doilea val de români, oameni care își părăsesc, temporar, gospodăriile liniștite pentru programul aspru de muncă de afară.

Puteți citi materialul original AICI.