Fitch reconfirmă ratingul României la „BBB minus”, dar arată că scăderile de taxe prezintă riscuri

Fitch menţine ratingul Ratingul României la nivelul BBB- FOTO Guliver/Getty Images
Fitch Ratings a confirmat ratingurile României la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung în valută și la BBB în cazul celor în monedă locală, cu perspectivă stabilă.

Ratingurile pentru datoriile negarantate în valută și monedă locală au fost menținute la BBB- și BBB. Plafonul de țară a rămas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3, transmite Mediafax.

”Ratingurile României sunt susținute de perspectiva economică mai sănătoasă, de îmbunătățirea poziției fiscale și de indicatorii de guvernanță mai buni comparativ cu cei ai altor țări cu ratinguri în categoria BBB. Cu toate acestea, direcția de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. Datoria externă netă mai ridicată decât media din categoria BBB și slăbiciunile structurale ale economiei rămân constrângeri moderate pentru rating”, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de Mediafax.

Situația finanțelor publice este favorabilă, cu un deficit bugetar de 1,2% din PIB și un nivel al datoriei publice de 39,4% din PIB în 2015, față de o medie de 2,7%, respectiv de 42,7% din PIB, pentru țările cu ratinguri de nivel BBB.

Totuși, pentru 2016, analiștii Fitch sunt îngrijorați că natura prociclică a noului Cod Fiscal pune în pericol sustenabilitatea bugetară, pe termen mediu.

Fitch estimează că reducerile totale de taxe, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA la 20%, vor diminua veniturile guvernamentale cu 2% din PIB în 2016. Acest fapt pune presiune pe deficitul bugetar structural, estimat de Ministerul de Finanțe să crească de la 0,7% în 2015 la 2,7% din PIB în 2016 și 2,9% din PIB în 2017. Pentru 2016, este prognozat un deficit bugetar ESA de 3% în 2016 și 2,9% în 2017.

Riscuri fiscale

Introducerea Codului Fiscal coincide cu calendarul electoral al României, alegerile parlamentare urmând să aibă loc spre sfârșitul anului 2016. În consecință sunt probabile unele presiuni de creștere a cheltuielilor publice, existând posibilitatea ca România să nu mai respecte politica preventivă a Pactului de Stabilitate și Creștere al Comisiei Europene. Totuși, faptul nu este neapărat incompatibil cu ratingul investment grade, mai notează Mediafax.

Potrivit scenariului de bază al Fitch, datoria guvernamentală brută ar trebui să rămână sub 45% din PIB pe termen mediu și lung, în conformitate cu nivelul din alte țări cu ratinguri BBB și semnificativ mai scăzută față de media UE.

După demisia fostului premier Victor Ponta în noiembrie 2015, România este condusă de guvernul tehnocrat al premierului Dacian Cioloș. Votul de încredere din noiembrie anul trecut, cu sprijin puternic din partea celor mai mari două partide din România, PSD și PNL, însemnaă că Fitch anticipează că acest guvern tehnocrat își va duce la bun sfârșit mandatul până la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Prezența guvernului ar trebui să contribuie la limitarea relaxării politicii bugetare și la continuarea actualei politici economice.

Fitch anticipează că economia României va înregistra o creștere de aproape 4%, cu mult peste media europeană și a celorlalte țări cu ratinguri BBB.

Avansul economic solid este susținut de cererea internă puternică, stimulată de efectele de primă rundă ale relaxării fiscale.

Consumul populației va fi cel mai mare contributor la creștere, ca urmare a reducerii fiscalității care mărește puterea de cumpărare, în condițiile unei inflații scăzute și un salariu minim mai mare.