Fitch: Conversia creditelor în franci elveţieni nu va avea impact imediat asupra ratingurilor băncilor din România

Conform datelor BNR, la sfârşitul lunii august în sectorul bancar românesc existau împrumuturi în franci elveţieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, respectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţe FOTO: Adevărul
Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni în lei la cursul de schimb istoric, aşteptată să fie adoptată săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor, for decizional, nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncilor din România, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, pe articole, Legea conversiei creditelor din franci elvenţieni în lei la cursul istoric, însă proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum.

Fitch a explicat, într-un comunicat publicat joi, că împrumuturile în franci elveţieni reprezintă o parte neglijabilă din totalul creditelor aflate în portofoliile băncilor cărora agenţia le-a atribuit ratinguri. Potrivit Fitch, în cazul băncilor cu portofolii mai mari de credite în franci există suficiente rezerve alocate pentru absorbirea posibilelor pierderi provicate de posibila conversie.

Datele Băncii Naţionale a României arată că raportul mediu între rate şi venituri pentru împrumutaţii ipotecari în franci elveţieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare în franci erau neperformante la sfârşitul lui 2015. Potrivit BNR, conversia tuturor împrumuturilor în franci elveţieni la cursul de la data acordării va costa sectorul bancar 2,4 miliarde de lei (540 de milioane de euro). Suma este echivalentă cu aproximativ 50% din profitul net annual din 2016, bazat pe datele aferente primului semestru. Fitch notează că suma nu include rezervele deja constituite de bănci pentru protecţie faţă de portofoliile de credite în franci elveţieni. Conform datelor BNR, la sfârşitul lunii august în sectorul bancar românesc existau împrumuturi în franci elveţieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, resoectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţe.

Ratingurile individuale acordate de Fitch băncilor din România, respectiv BCR (BBB/persoectivă stabilă), BT şi Unicredit (BBB/persoectivă negativă) sunt în categoria bb, indicând calitatea de credit speculativ, determinată de predominarea unor active de calitate slabă şi mediul operaţional dificil.

Proiectul de lege privind conversia creditelor din franci în lei nu va afecta imediat ratingurile băncilor, dar este un nou exemplu al orientării cadrului legislativ în favoarea împrumutaţilor, protejând drepturile consumatorilor în detrimentul băncilor, notează Fitch.