Firmele din România cu acționariat britanic au 2% din totalul salariaților din mediul privat

Companiile româneşti cu acţionariat din UK reprezintă doar 0,3% din totalul firmelor active din România, dar generează aproximativ 2,2% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor înregistrate FOTO. Guliver / Getty Images
Investitorii din Marea Britanie deţin în România 1.094 de firme, în care lucrează 66.637 de angajați, adică 2% din totalul salariaților din mediul privat la nivel local.

Potrivit unei analize realizată de Coface România și citată de News.ro, din cele peste o mie de firme, aproape 500 au raportat venituri de peste 100.000 de euro, anul trecut. Cele multe investiţii pe termen lung finanţate de investitorii britanici au fost orientate în poştă şi telecomunicaţii, industria metalurgică, industria alimentară şi a băuturilor, construcţii şi tranzacţii imobiliare

Companiile româneşti cu acţionariat din UK reprezintă doar 0,3% din totalul firmelor active din România, dar generează aproximativ 2,2% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor înregistrate. Din totalul acestora, doar 492 de companii au avut venituri de peste 100.000 de euro anul trecut, înregistrând o medie a cifrei de afaceri de circa 11 milioane euro.

Cele mai multe companii sunt concentrate în sectoarele de prestări servicii (17%), tranzacţii imobiliare (16%), construcţii (13%), comerţ cu ridicata şi distribuţie (10%) şi IT (8%). Pe de altă parte, veniturile generate de aceste companii sunt concentrate în industria metalurgică (16%), comerţ cu ridicata şi distribuţie (15%), poştă şi telecomunicaţii (14%), IT (12%) şi industria alimentară şi a băuturilor (7%).

„Deoarece ponderea veniturilor acestor companii în totalul înregistrat la nivel naţional nu este decât de 2%, eventuale probleme ale acestor firme nu pot cauza un efect sistemic în rândul economiei private. În schimb, putem vorbi despre anumite riscuri izolate”, a afirmat Iancu Guda, director Servicii în cadrul Coface România.

Firmele locale cu acționariat britanic au o îndatorare medie de 70%, față de media națională de 78%, dar nivelul mediu de eficiență este foarte scăzut, în condițiile în care profitabilitatea totală este negativă, iar, anul trecut, au raportat o pierdere consolidată de 60 de milioane de lei.

Domeniile cu cel mai ridicat nivel de profitabilitate în rândul companiilor cu acţionariat din UK sunt transporturile (17%), industria metalurgică (9%) şi fabricarea produselor chimice (6%).