Februarie 2015 – pe scurt, mai scumpe

La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale FOTO: Guliver/ Getty Images
Preţurile de consum au fost mai mari cu 0,3% în februarie faţă de ianuarie, cu creşteri de 0,5% la alimente şi aproape 0,4% la mărfuri nealimentare. Pe de altă parte, tarifele serviciilor s-au redus cu 0,2%, iar rata anuală a inflaţiei s-a situat la 0,4%.

Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea din februarie comparativ cu ianuarie a fost de 0,4%, potrivit unui comunicat al INS.

La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale (cu 5,9%), legume şi conserve de legume (3,7%), precum şi la fructe şi conserve din fructe (3,3%). În schimb, s-au ieftinit ouăle cu 1,5%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,7%, iar zahărul cu 0,4%, scrie Mediafax.

Combustibilii s-au scumpit cu 1,9%, însă preţurile la autoturisme şi piese de schimb s-au redus cu 0,4%.

În categoria serviciilor, s-au micşorat tarifele la transportul aerian cu 1,3% şi la poştă şi telecomunicaţii cu 0,9%. În schimb, transportul rutier s-a scumpit cu 0,6%, cel interurban cu 0,4%, iar serviciile de igienă şi cosmetică cu aproape 0,5%.

Comparativ cu decembrie, preţurile au crescut cu circa 0,8%, pe fondul avansului la preţurile alimentelor cu 1,1%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6% şi la tarifele serviciilor cu 0,4%.

Faţă de februarie 2014, preţurile s-au majorat cu 0,4%, determinate atât pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), cât şi a IAPC, la alimente consemnându-se o reducere de 0,5%, în timp ce pentru mărfurile nealimentare preţurile au fost mai mari cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%.

“Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2014 – februarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (martie 2013 – februarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,2%”, se arată în comunicat.

La începutul lunii februarie Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record.

Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Inflaţia ar putea rămâne sub ţinta Băncii Naţionale a României până în toamnă, înainte de a atinge nivelul de 1,7% în luna decembrie, se arată într-un raport al BCR.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa din 4 februarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.