Fabrica Airbus de la Ghimbav, inaugurată în prezenţa lui Francois Hollande. Cioloş: Analizăm achiziţia de elicoptere

Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne ar putea cumpăra unităţi produse la Ghimbav de către Airbus FOTO: Guliver / Getty Images
Fabrica de elicoptere Airbus, construită în parteneriat cu statul român la Ghimbav, lângă Braşov, unde va fi produs modelul de transport Super Puma H215, a fost inaugurată miercuri, în prezenţa preşedintelui Franţei, Francois Hollande, şi a premierului Dacian Cioloş. Cei doi oficiali au evocat posibilitatea ca statul român să cumpere elicoptere produse în noua unitate.

Acesta a declarat, marţi, că fabrica Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume, adăugând că speră ca aşa cum Dacia-Renault a dovedit competitivitate pe piaţă şi acest produs să o facă.

„Pentru industria aeronautică viitorul se construieşte pe experienţa trecutului, pe experienţa pe care o avem pe această platformă industrială de la Ghimbav deja de câteva decenii şi mă bucur să asist astăzi la inaugurarea unui nou proiect industrial franco-român cu o investiţie franceză, cu competenţă şi experienţă românească, după succesul pe care l-am înregistrat cu privatizarea Dacia-Renault, un produs competitiv care şi-a demonstrat deja fiabilitatea economică şi comercială nu numai pe piaţa românească, dar şi pe piaţa internaţională. Astăzi, lansăm un nou proiect franco-român construit la fel ca şi în cazul Dacia-Renault pe experienţa trecutului, dar construit pe o nouă dimensiune, pentru că de data aceasta se vor construi elicoptere practic de la zero aici, sigur cu o parte din piese aduse din Franţa, o parte din componente înţeleg vor veni din România, pentru că intenţia noastră este să ajutăm dezvoltarea unei platforme, a unui hub, în industria aeronautică, pornind de la Braşov şi sigur cu participarea altor companii şi a altor întreprinderi care produc în România“, a spus Dacian Cioloş, la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Premierul a mai spus că fabrica de la Ghimbav a creat 350 de locuri de muncă noi, care se adaugă la cele 160 deja existente pentru partea de reparare a elicopterelor, fiind vorba despre „o investiţie benefică atât investitorului, cât şi României“.

Comenzi de stat

„Avem în analiză şi la Ministerul Apărării şi la Ministerul de Interne, acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenţie, elicoptere multirol, într-o fază ulterioară probabil şi elicoptere militare. Analizăm şi această ofertă şi pentru început sper ca, aşa cum Dacia-Renault a dovedit competitivitate pe piaţă, sperăm ca şi acest produs să-şi dovedească competitivitatea“, a mai afirmat Cioloş.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a declarat că fabrica Airbus de la Ghimbav este „un proiect de dimensiune europeană“, iar la summitul de la Bratislava va propune o cooperare în ceea ce priveşte sistemul de apărare „pentru a putea da Europei condiţiile ca să aibă o politică europeană de apărare“.

„Proces de altă anvergură“

Hollande a spus că există, de multă vreme, la Braşov, o tradiţie în domeniul aeronauticii între Franţa şi România, însă în ceea ce priveşte fabrica de la Ghimbav este vorba despre „un proces de altă anvergură“.

„Este un proiect franco-român, un proiect european şi îi felicit pe colegii din Germania care participă la ambiţia noastră de aici, aceea de a furniza elicoptere în scopuri civile, dar şi în scopuri militare. Cu acest Super Puma H215 avem dovada că putem să construim o cooperare care este benefică ambelor ţări, locurile de muncă create aici nu sunt create în detrimentul celor din Germania sau Franţa sau din alte ţări europene. Locurile de muncă care vor fi create aici vor duce la crearea altor locuri de muncă în Franţa. Suntem într-o relaţie în care personalul va fi format în Franţa şi aici, pentru a atinge nivelul de calificare care le va permite să aibă un proces de fabricaţie cât mai performant posibil”, a afirmat preşedintele francez.

Şi Hollande aminteşte de comenzi din partea statului român

Preşedintele Franţei a adăugat că investiţia de la Ghimbav este de 50 de milioane de euro.

„Bineînţeles, dacă România începe prin a cumpăra elicoptere am fi foarte mândri şi foarte fericiţi. O tradiţie în aeronautică vrea ca acest prim elicopter să aibă un nume românesc“, a mai afirmat Hollande, care a menţionat că este sigur că uzina de la Braşov „va şti să execute contractele viitoare care îi vor fi propuse“.

El şi-a încheiat discursul spunând: „Trăiască Super Puma H215, trăiască Franţa, trăiască România!“

La finalul discursurilor, preşedintele Franţei, François Hollande, şi premierul Dacian Cioloş au primit două machete ale elicopterului H215, care va fi produs la Ghimbav.