Expunere minimă: România, cea mai favorizată țară din UE de schimbarea politicii financiare a Chinei

Decizia băncii centrale a Chinei de a lăsa yuanul să se deprecieze timp de trei ședințe de tranzacționare consecutive cu aproximativ 4,5% în raport cu dolarul a produs o isterie pe piețele financiare.

Bursele europene s-au resimțit, la fel și prețul petrolului sau bursele de mărfuri, impactul fiind din Australia până pe Wall Street.

Banca de investiții Morgan Stanley consideră că „principalele victime ale schimbărilor de politică ale Chinei sunt țările care se bazează pe exporturi și care deja se confruntau cu problemele generate de dezinflație și supracapacități de producție”.

Dintre economiile emergente din afara Asiei, Morgan Stanley spune că partenerii Chinei care nu au legături prea strânse sunt mai puțin afectate și chiar ar putea beneficia de schimbarea de politică a Chinei.

Citiți și: Când economia Chinei încetinește, SUA tușește, iar Uniunea Europeană are gripă

România este cotată ca fiind țara cel mai puțin expusă față de China din Europa Centrală și de Est de către banca de investiții. Și alți analiști sunt de aceeași părere. Timothy Ash, strateg pe domeniul bursier în cadrul fondului de investiții Nomura International, a subliniat că țările din centrul și estul Europei au profitat de prețurile mici ale petrolului și ale materiilor prime și au avantajul unor legături comerciale reduse cu China.

“Motive pentru a fi mai constructiv în aceasta direcție: În general, regiunea este importator de materii prime și petrol, deci beneficiar net al prețurilor mici. Comerțul cu China este limitat, puține dintre ele fac exporturi semnificative în China”, a explicat Ash.

Aceste ieftiniri de materii prime s-au văzut în rezultatele comerțului exterior. În primul semestru din acest an, România a înregistrat un record al exporturilor de 27,03 miliarde de euro. Partea negativă sunt importurile care s-au majorat și ele cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 30,32 miliarde de euro, conform datelor INS.