Execuția bugetară: gaura la buget se adâncește

Elena Deacu 27-08-2017
Execuția bugetară pe primele șapte luni ale acestui an ilustrează un tablou dezolant. Veniturile cresc, însă cheltuielile cresc mai rapid. Se majorează sumele date pe salarii și pensii, în timp ce încasările din accize și TVA scad, în ciuda faptului că avem un motor al consumului turat la maximum.

În sens pozitiv, se majorează numai încasările din contribuții sociale și impozit pe salarii și venit, dar asta numai datorită creșterilor salariale, ceea ce înseamnă că statul ia bani dintr-un buzunar și îi mută în celălalt. Pe de altă parte, investițiile sunt la pământ. 

Așa arată, pe scurt tabloul bugetar după primele șapte luni ale acestui an. Șapte luni în care veniturile au crescut la puțin peste 141 miliarde lei, iar cheltuielile s-au majorat la peste 146 miliarde lei. Ceea ce ne lasă cu o gaură, adică un deficit bugetar, de 5,1 miliarde lei. De trei ori mai mare decât anul trecut, în aceeași perioadă, când în perioada ianuarie-iulie 2016 gaura era de numai 1,7 miliarde lei. Raportat la produsul intern brut (PIB), deficitul a ajuns în aceste șapte luni scurse din an la 0,63% față de 0,23% anul trecut.

Echilibru fragil                            

Execuția bugetară pe primele șapte luni ale acestui an conturează un echilibru fragil: încasările scad, cheltuielile cu salariile și pensiile cresc, investițiile lipsesc.

Punctul slab al administrării statului se vede la veniturile încasate din TVA, care au scăzut cu 4,5% în primele șapte luni. Ceea ce înseamnă că, deși consumul populației se mărește semnificativ, fiind principalul motor al economiei, statul nu reușește să strângă acești bani. Nici la încasările din accize nu stăm prea bine, ele micșorându-se cu 5,8%.

În schimb, cele mai mari sume din veniturile statului au mers în primele șapte luni către cheltuielile de personal și asistența socială, adică salarii și pensii. Majorările succesive de lefuri și ale punctului de pensie din acest an au făcut ca statul să scoată din buzunar, în această perioadă, cu 20%, respectiv cu 10% mai mult decât anul trecut pentru a le plăti. În total, cu 11,6 miliarde lei în plus.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru investiţii sunt la pământ. Doar 8,4 miliarde lei a investit statul în primele șapte lui, respectiv 1% din PIB, deși în proiectul de buget sunt menționate investiții totale, pentru anul 2017, de 34,4 miliarde de lei, adică 4,2% din PIB.