EXCLUSIV Scenarii de coşmar pentru pensiile private. Cât va încasa un român la pensie dacă va scădea contribuția la Pilonul II

Elena Deacu 31-08-2017
Românii vor strânge de până la trei ori mai puțini bani în punguța de pensii private, în orice scenariu de reducere a contribuțiilor la Pilonul II
Intenția Guvernului de a reduce contribuțiile virate de români la fondul pensiilor private va aduce un dezastru pentru tinerii din prezent: ei vor încasa, atunci când vor ieși la pensie, de până la trei ori mai puțini bani de la Pilonul II decât era prognozat. „Adevărul” a solicitat unor specialiști din piața financiară calcule și estimări privind posibilele efecte ale măsurilor anunțate de Executiv și vi le prezentăm în exclusivitate.

Guvernul a anunțat că ia în calcul mai multe variante de modificare a Pilonului II, al pensiilor private. Una dintre ele presupune micșorarea contribuției pe care românii participanți o virează la Pilonul II, în prezent de 5,1%, fie la 1%, fie la 2,5%. Asta deși, la momentul reformei sistemului de pensii, statul se angajase să crească această cotă până la 6%, însă măsura a fost amânată încă de anul trecut.

Cea de-a doua variantă vizează eliminarea sau modificarea comisionului pe care îl încasează administratorii, de 2,5% din contribuţiile plătite de participanţi, ministrul de Finanțe Ionuț Mișa acuzând că fondurile de pensii încasează comisioane de sute de milioane de lei, în loc ca acești bani să meargă către pensiile românilor.

„Adevărul” a cerut părerea specialiștilor din piața financiară, pentru a estima ce impact vor avea aceste măsuri asupra pensiilor românilor. Vă prezentăm, în exclusivitate, calculele lor.

Cât va încasa un român, în cel mai optimist scenariu

Un român care încasează în prezent salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei, în medie pe primele șase luni ale anului 2017), și va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani (din 2008 până în 2047), va avea o pensie lunară, dacă va fi pensionar timp de încă 20 de ani, de 1.090 de lei. Asta în condiția în care, de la anul, Guvernul mărește contribuția la cota stabilită la începutul reformei sistemului de pensii, adică 6%, dar și în condițiile unui randament constant al Pilonului II de 4% și ale unei creșteri anuale a salariilor de 3%. Pe timpul celor 40 de ani el va acumula, în contul său de pensie privată, o sumă totală de 261.670 lei.

Dacă Guvernul și-ar fi păstrat angajamentul de creștere a cotei la 6% începând cu anul 2016, românul mediu ar fi câștigat 1.117 lei pe lună, la pensie. Adică ar fi strâns, în propriul cont, în cei 40 de ani, o sumă de 267.993 lei.

Pensie de până la trei ori mai mică                   

Însă, dacă de anul viitor Guvernul își pune în aplicare planurile de reducere a contribuției, scenariile arată unul mai rău decât celălalt.

Astfel, în cazul în care, din 2018, Executivul va reduce contribuția virată de participanți de la 5,1% la 2,5%, românul mediu va încasa de aproape două ori mai puțini bani decât în cel mai optimist scenariu. Adică el va primi, lunar, de la Pilonul II, o pensie de 560 lei, în loc de cei 1.090 lei. Un gol așadar, în buzunarul românului, de 530 lei pe lună. Și o sumă totală în cont de numai 134.510 de lei, față de cei 261.670 lei cât ar fi avut în cel mai optimist scenariu.

Mai dezastruos de atât va arăta pensia privată a unui român în cazul în care Guvernul va decide să micșoreze cota de contribuție de la 5,1% la numai 1%. În acest caz, pensionarul din 2048 va încasa pe lună numai 333 lei, de peste trei ori mai puțin decât în cel mai optimist scenariu. Respectiv cu 757 de lei mai puțin decât ar fi încasat în mod normal. Asta pentru că suma totală cumulată în contul său după cei 40 de ani de contribuție se va diminua considerabil, la 80.013, față de cei 261.670 lei din scenariul de bază.

Ambele variante de reducere a contribuției virate la Pilonul II îi vor asigura, așadar, o pensie privată mult mai mică unui român care câștigă salariul mediu, adică fie cu 530 de lei, fie cu 757 de lei în minus. Ceea ce înseamnă că el va trebui să trăiască la bătrânețe mai mult în baza pensiei de stat, pe care o vor plăti salariații de atunci.

Eliminarea comisioanelor, apă de ploaie pentru pensie

Unul din planurile Guvernului este să elimine sau să diminueze comisioanele încasate astăzi de administratorii fondurilor de pensii. Unul dintre acestea este reprezentat de un cuantum din contribuţiile plătite de participanţi, ce nu poate fi mai mare de 2,5%.

Să ne imaginăm astfel influența eliminării acestui comision, începând cu anul 2018, în ambele scenarii ilustrate mai sus, asupra pensiei pe care o va încasa un român mediu.

În primul caz, adică dacă reducem contribuția virată de participant de la 5,1% la 2,5% și eliminăm și comisionul de 2,5%, un român va cumula în contul de pensie privată, în 2048 când iese la pensie, 136.839 lei, față de 134.510 lei în scenariul de bază. O diferență în minus de 2.329 lei, ceea ce se traduce că el va primi lunar o pensie de 570 de lei, cu numai 10 lei mai mult față de cei 560 de lei pe care i-ar primi dacă ar plăti în continure comision.

În cel de-al doilea caz, adică dacă reducem contribuția la 1% și eliminăm și comisionul de 2,5%, românul va însuma în contul de pensie privată, la ieșirea la pensie, 80.944 lei față de 80.013 în cazul în care el se păstrează. Așadar, cu numai 932 de lei mai mult decât dacă acest comision ar rămâne valabil. Ceea ce înseamnă că, lunar, în cei 20 de ani de pensie, românul mediu va încasa 337 lei pe lună, o diferență insemnificativă de 4 lei față de cei 333 lei pe care îi ia plătind și comision.

Eliminarea comisionului de 2,5%, pentru care Guvernul i-a criticat pe administratorii fondurilor de pensii, nu va avea așadar un impact semnificativ asupra banilor pe care îi va încasa un român mediu la ieșirea la pensie.

Administratorii rămân fără venituri

Varianta eliminării comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor din contribuţiile plătite de participanţi îi va priva pe aceștia de principalele venituri, acţiune în urma căreia aceştia „vor fi nevoiţi să se închidă de bunăvoie, pentru că, altfel, nu îşi vor acoperi cheltuielile”, consideră analistul  economic Aurelian Dochia.

Piața a reacționat virulent la planurile Guvernului

La declarațiile recente ale Executivului privind Pilonul II de pensii, jucătorii din piață s-au sesizat, solicitând dialog și responsabilitate.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat autorităților „să dea dovadă de maximă responsabilitate și să se abțină pe viitor de la formularea oricăror propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu toate părțile interesate, într-un proces deschis și transparent de consultare publică”. Reprezentanții AURSF susțin că declarațiile formulate, odată ce ar fi puse în practică în forma enunțată, ar afecta grav interesele participanților la sistemul de pensii administrate privat.

De asemenea, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat prim-ministrului „cât mai curând posibil” o întrevedere pentru a discuta împreuna rezultatele analizei făcute de către autoritățile statului, precum și impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanți unele decizii viitoare.

Mai mult, asociaţia analiştilor fiscali din România (CFA România) susține că prin reducerea contribuției virate la Pilonul II „va fi afectat semnificativ dreptul a 7 milioane de români de a beneficia în viitor de o completare a venitului din pensia publică, pensie publică ce va fi foarte mică comparativ cu salariul actual”.

„Raportat la faptul că, în 2050, jumătate din populaţia României va avea peste 65 de ani, este lesne de înţeles că vor exista  presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia provenită din administrarea privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari, consideră analiştii, estimând că viitorii pensionari vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile ce le aparţin, peste 1 miliard de euro în 2016, ci şi din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuţie”, susțin analiștii CFA.