EXCLUSIV EximBank a spart 19.000 de euro pe mochete de birou şi a acordat indemnizaţii ilegale pentru şedinţele CA

EximBank este deţinută de către stat, prin Ministerul Finanţelor
EximBank a cheltuit ilegal 19.000 de euro pe mochete şi a acordat 23.000 de lei unui membru al Consiliului de Administraţie indemnizaţii de participare la şedinţe fără ca acesta să fie prezent. Concomitent, banca de stat nu a plătit impozitul pe clădiri, în valoare de 230.000 de lei şi şi-a luat ţeapă într-un contract imobiliar. Acestea sunt concluziile Curţii de Conturi, care a publicat de curând raportul pe anul 2014.

Instituţia de control reclamă „efectuarea unor plăți în valoare de 23 mii lei, reprezentând indemnizația unui membru al Consiliului de Administrație pentru participarea la ședințe, în perioada septembrie 2013-februarie 2014 (6 luni consecutive), fără a exista documente care să ateste prezența acestuia“.
Instituţia cere EximBank analiza, împreună cu statul, „a tuturor cazurilor în care au fost efectuate plăți reprezentând indemnizații de ședință unor membri care au absentat, în vederea stabilirii responsabilităților, a întinderii eventualelor prejudicii create băncii și, după caz, dispunerea măsurilor legale de recuperare a acestora“.

Contract cu probleme

Curtea de Conturi prezintă şi cazul unui contract semnat între EximBank şi SC Kiseleff SRL pentru sediul în care banca îşi desfăşoară acum activitatea. Mai precis, Eximbank îşi avea sediul în zona Unirii din Bucureşti, dar a cedat acest imobil în folosinţă gratuită către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Acest contract de comodat nu a fost nici el bine înregistrat prin evidenţa contabilă, potrivit Curţii de Conturi.

Cum banca de stat a lăsat imobilul pentru ASF a trebuit să se şi mute. Aşa s-a ajuns la contractul cu SC Kiseleff SRL. Această firmă este locatar într-o clădire deţinută tot de către statul român, prin Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolulu de Stat (RAAPPS). Mai departe, Kiseleff SRL a subînchiriat către EximBank. Cu privire la acest contract, Curtea de Conturi a găsit trei probleme.

Întâi de toate, instituţia de control acuză EximBank că a plătit în avans chiria, taxa de servicii şi 50 de locuri de parcare pe cinci ani în condiţiile în care contractul ar putea fi reziliat. Apoi, instituţia reclamă că EximBank a dat 19.000 de euro pe înlocuirea mochetelor din birouri, deşi această operaţiune era obligaţia SC Kiseleff SRl, conform contractului. Concomitent, Curtea de Conturi afirmă că doar doi din cei patru membri ai comisiei de recepţie a semnat procesul verbal de predare-primire cu firma în cauză.

N-a plătit taxa pe clădiri

Tot la capitolul imobiliar, instituţia de control acuză că „banca nu a completat și depus, la organele fiscale competente, declarația de impunere privind taxa pe clădiri aferentă perioadei 26.07.2013 – 30.06.2014 și, pe cale de consecință, nu a efectuat plata, estimată la 230 mii lei. Pentru perioada 01.01-30.06.2014, banca a prezentat documente din care rezultă că taxa pe clădiri a fost plătită de către proprietarul de drept al clădirii (RA APPS SAIFI), în condițiile în care această taxă ar fi trebuit să fie plătită de către SC Eximbank SA“, potrivit raportului.

EximBank, la munte şi la mare

În fine, Eximbank e evidenţiat înregistrarea greşită în contabilitate a unor „sesiuni de lucru“ derulate la Sinaia, Poiana Braşov şi Eforie Nord, unele sume fiind trecute drept deplasări prin ţară (fără a trece diurna, cheltuielile cu cazarea şi masa), în timp ce altele sunt cheltuieli de protocol, dar în care se băgau costurile cu autocarul şi închirierea de săli. Curtea de Conturi menţionează că în timpul controlului banca a luat măsura creării unor conturi analitice pentru evidenţierea cheltuielilor după conţinutul lor economic.