Euro, la minimul ultimelor șapte luni față de dolar

Raluca Florescu 21-10-2016
Mario Draghi spune că nu va opri prea curând programul de achiziție de obligațiuni (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Euro a coborât vineri, pe piaţa asiatică, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni faţă de dolar, după declarațiile lui Mario Dragi, șeful Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit căruia programul de achiziţii de obligaţiuni ar putea fi extins dincolo de termenul limită programat pentru luna martie 2017.

Draghi a semnalat joi, după şedinţa de politică monetară a instituţiei, la care dobânzile nu au fost modificate, că programul de achiziţii de obligaţiuni, de 80 de miliarde de euro pe lună, nu va fi oprit brusc, ceea ce ar putea face ca acesta să fie prelungit dincolo de luna martie, scrie marketWatch, citată de News.ro.

Şeful BCE a respins şi zvonuri recente potrivit cărora oficialii băncii centrale analizează restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni.

Euro a coborât până la 1,0896 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de după 11 martie, comparativ cu 1,0930 dolari pe unitate atins joi seara la New York.

“Zona euro are nevoie de o monedă mai slabă”, a declarat Makoto Noji, analist la SMBC Nikko FX, el menţionând riscurile semnalate de Draghi pentru creşterea economică din zona euro, provenite mai ales de pe piaţa externă. El a adăugat că euro este mai puternic decât ar trebui, din cauza slăbiciunii lirei sterline. Euro s-a apreciat în utimul an cu aproape 30% faţă de lira sterlină.