EurActiv.com: SUA îşi mută arsenalul nuclear din Turcia în România. Rachete vor fi staţionate la Deveselu. Ministerul român de Externe neagă

În Turcia sunt staţionate circa 50 de rachete nucleare americane, din care peste 20 au fost mutate la Deveselu, lângă Caracal, în judeţul Olt FOTO: Guliver / Getty Images
Statele Unite ale Americii au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul Turciei în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Rachetele ar urma să fie staţionate la baza de la Deveselu, din judeţul Olt, însă Ministerul de Externe a negat că teritoriul român a devenit noua gazdă a armelor nucleare americane.

Jurnaliştii de la EurActiv.com au cerut o reacţie din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american din Europa. Însă, blocul militar occidental a făcut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: „Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente“.

Turcia a scos din priză Incirlik

Informaţia vine după ce, în urma tentativei de lovitură de stat, autorităţile de la Ankara au tăiat alimentarea cu energie electrică a bazei de la Incirlik, din sudul Turciei, unde erau staţionate rachetele şi de unde avioanele americane fac raiduri în Siria şi nordul Irakului pentru a bombarda Statul Islamic.

În urma tăierii curentului electric, Turcia nu ar fi asigurat, astfel, că sistemele sunt eficiente, deoarece nu erau pornite.

De asemenea, un răspuns s-a cerut din partea Departamentului de Stat, care a precizat că Departamentul de Apărare a Statelor Unite este cel însărcinat cu oferirea unui răspuns în acest caz.

Însă, potrivit unei surse independente, transferul focoaselor nucleare s-a confruntat cu o serie de obstacole tehnice şi politice. „Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare“, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.

Potrivit Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece, care este situată la doar 100 de kilometri de frontiera turco-siriană.

În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Ulterior, comandantul turc al bazei militare a fost arestat şi inculpat în legătură cu puciul eşuat. Însă, întrebarea rămâne dacă americanii ar fi putut să menţină controlul asupra focoaselor nucleare în cazul izbucnirii unui conflict civil în Turcia.

Relaţiile turco-americane, deteriorate extrem de mult

O altă sursă independetă a declarat că relaţiile turco-americane s-au deteriorat extrem de mult în ultima lună, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru găzduirea focoaselor nucleare americane. Concomitent, presa turcă a acuzat un general american de sprijinirea puciştilor.
Recent, preşedintele turc Recep Erdogan a manifestat o deschidere mai mare în relaţiile cu Rusia, după ce acestea au fost sever afectate de doborârea unui avion la graniţa cu Siria la finele anului trecut. Ca urmare, Rusia a îngheţat marile proiecte energetice cu Turcia şi a impus sancţiuni Ankarei în domeniul turismului şi al importului de produse agricole.

Rusia l-ar fi avertizat pe Erdogan la lovitura de stat

În presă au apărut recent cum că, de fapt, Rusia l-ar fi avertizat pe Erdogan de tentativa de lovitură de stat, ceea ce i-a permis acestuia să fie cu un pas înainte şi să o evite.

Localitatea Deveselu a devenit, în urmă cu câteva luni, gazda sistemului antirachetă american. Liderii ruşi şi-au exprimat furia cu privire la sistemul antirachetă de la Deveselu şi rolul acestuia în legătură cu Rusia.

Însă, MAE neagă vehement informaţiile potrivit cărora România a devenit noua gazdă a focoaselor nucleare americane.
„Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire“, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com.

Unde se mai găsesc focoase nucleare americane în Europa

Însă, potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial.Totuşi este de notorietate faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane.