Emiratul Qatar, acuzat că abuzează de muncitori, în pregătirea Mondialului de Fotbal din 2022

Muncitorii aduși din străinătate pentru a lucra pe șantiere sunt obligați să trăiască în condiții mizere, să plătească taxe enorme de recrutare și li se rețin abuziv bani din salariu FOTO: Guliver / Getty Images
Amnesty International, o organizație non-guvernamentală care luptă pentru respectarea drepturilor omului, susține că muncitorii străini care muncesc la construirea unui stadion din Qatar, țară care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, sunt supuși unor abuzuri.

Potrivit ONG-ului, Qatar nu este varianta potrivită pentru organizarea competiției de fotbal, deoarece muncitorii aduși din străinătate pentru a lucra pe șantiere sunt obligați să trăiască în condiții mizere, să plătească taxe enorme de recrutare, li se rețin abuziv bani din salariu și le sunt confiscate pașapoartele, la sosirea în emirat, scrie Mediafax.

Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri pentru a împiedica organizarea turneului din 2022, deşi ştia probleme. „Acest eveniment sportiv este construit pe fondul unor încălcări flagrante ale drepturilor omului. Este o pată pe conştiinţa fotbalului mondial“, se arată în raportul Amnesty International.

Amnesty International a intervievat 231 de muncitori, majoritatea din Asia de Sud, dintre care 132 lucrează la stadionul Khalifa din capitala Doha, iar 99 pe spaţiile verzi care înconjoară un complex sportiv. „În momentul în care am reclamat că n-am mai fost plătit de luni bune, angajatorul a ţipat la mine şi mi-a zis că, dacă o să mai protestez, nu voi părăsi ţara vreodată“, a declarat unul dintre muncitorii străini, potrivit BBC.

Autorităţile de la Doha s-au arătat îngrijorate de acuzaţii şi au promis să investigheze atent problema. Guvernul a precizat că bunăstarea muncitorilor străini este o prioritate şi a insistat că lucrează la o reformă sistematică a normelor de protecţie a muncii din Qatar. Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a precizat că au fost luate deja măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia muncitorilor emigranţi.