Embargoul impus Rusiei, o șansă nesperată pentru economia Chinei

Yuanul (Renminbi) atacă poziția de lider a dolarului american, pe piețele internaționale FOTO: Guliver / Getty Images
Rusia pregătește prima emisiune de obligațiuni suverane denominate în renminbi (yuan), în valoare totală de un miliard de de dolari.
Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Această operațiune ar putea oferi alternative pentru finanțarea sistemului bancar și a afacerilor din Rusia, după ce din cauza sancțiunilor impuse de UE și SUA, rușilor li s-a interzis accesul pe piețele financiare internaționale.

Emisiunea, care va aduce o extindere a circulației internaționale a valutei chinezești, ar putea conduce la rândul ei la vânzarea de obligațiuni emise de către Beijing denominate în ruble. Aceasta va deschide calea unor emisiuni efectuate în crosuri valutare ale altor mari economii emergente, ceea ce va eroda din poziția dominantă a dolarului pe piețele globale de capital.

Emisiunea de obligațiuni suverane a Ministerului de Finanțe de la Moscova va stabili în primul rând o dobândă de referință în renminbi pentru Federația Rusă, și, în consecință, și pentru emisiunile coorporatiste, a declarat Denis Shulakov, șeful diviziei piețe de capital de la Gazprombank, care a furnizat asistență pentru pregătirea emisiunii, citat de Financial Times. „Cel de-al doilea scop este diversificarea bazei de investiții (pentru debitorii ruși) și introducerea unei surse noi de lichiditate introdusă de internaționalizarea renminbi.

Din punctul de vedere al Chinei, obligațiunile aduc un plus la tranzacționarea pe piețele internaționale a valutei proprii, pe care FMI a decis săptămâna trecută s-o introducă în coșul de valute de rezervă, alături de dolarul american, euro, yen și lira sterlină.

Renminbi, pe picior de egalitate cu dolarul SUA

De asemenea, poate aduce o dezvoltare a instrumentelor piețelor financiare care să permită schimburi comerciale și investiții între Rusia și China și alte piețe emergente în valutele naționale, fără să mai fie necesară raportarea la ratele de schimb față de dolarul american.

China se pregătește să lanseze noi emisiuni pentru contractarea de datorii guvernamentale denominate în renminbi pe piața londoneză.

„La Londra, renminbi este văzut ca o oportunitate, în timp ce la New York este perceput ca o amenințare”, spune Jon Vollemaere, președintele societății de borkeraj R5FX specializată pe piețe emergente. „Cel mai bun lucru pentru piața valutară a Chinei a fost decizia Washingtonului de a suspenda pentru un timp afacerile cu Rusia”, a mai spus brokerul.

Citiți și: Când economia Chinei încetinește, SUA tușește, iar Uniunea Europeană are gripă

Mai multe bănci rusești s-au finanțat prin intermediul emisiunilor de obligațiuni în reninmbi vândute la Hong Kong în ultimii doi ani. Dar cea de anul viitor va fi prima emisiune de obligațiuni suverane a Rusiei și prima care se desfășoară la Moscova.

Multe companii ruse nu s-au mai putut împrumuta de pe piețele financiare internaționale prin obligațiuni în dolari sau euro după septembrie 2014, odată cu impunerea de sancțiuni de către SUA și UE ca urmare a anexării Crimeii, nerecunoscută de Occident.

Noul statul al monedei chineze, de valută de rezervă și inclusă în calculul Drepturilor Speciale de Tragere (DST) ale FMI, va determina pe termen mediu o creștere a cererii pentru această valută din partea băncilor centrale. Un studiu efectuat de Bloomberg printre bancheri arată că majoritatea acestora consideră că în 2025 aproximativ 10% din rezervele valutare globale vor fi denominate în valuta chineză.

Citiți și: Ieftinirea petrolului intensifică războiul valutar declanșat de China

În schimburile comerciale curente, importanța denominării contractelor în renminbi variază în funcție de sectorul economic. De exemplu, un fabricant de produse cu valoare adăugată mare, va fi foarte interesant de rata de schimb pentru importurile pe care le face din China, care îi pot influența costul final. O firmă care investește în China și se adresează direct consumatorilor chinezi, trebuie să adopte o startegie valutară mai complexă, care să ia în calcul pe lângă cursul de schimb și lichiditatea monedei pe piață.

Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone