Efectele revoltei ciobanilor: Guvernul a decis suspendarea unor articole din legea care a scandalizat oierii

Articolele care prevăd limitarea pășunatului și reducerea numărului de câini, suspendate până în aprilie 2016 FOTO: Guliver/Getty Images
Guvernul a anunţat că au fost suspendate articolele care menţionează perioada legală pentru permiterea păşunatului şi numărul maxim de câini care pot însoţi o turmă de oi.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu, după ce marți, mai mulți ciobani au protestat în fața Palatului Parlamentului.

„Vorbim de o ordonanţă de urgenţă care prorogă două puncte, litera c şi k. Cele două subiecte ţin de perioada păşunatului şi numărul de câini. Guvernul îşi menţine rezerva modificării prin OUG a acestui act normativ. 25 de aprilie este data până la care se suspendă cele două articole. Premierul a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere în care îi rugăm în scris să ne motiveze caracterul de urgenţă. El se justifică uşor în chestiunea păşunatului, dar restricţia privind numărul de câini este mai vechi şi de aici apărea această prudenţă de a emite o OUG de modificare, prudenţă pe care ne-o menţinem”, a decalart Dan Suciu.

Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marţi la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestaţiei înregistrându-se incidente după ce o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte.

Tot marți, reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.